Maj 22, 2012, 10:53:08 am

Autor Wątek: Ordynarny SPAM  (Przeczytany 1557 razy)

Offline kaeru

  • Aktywny inwestor
  • ***
  • Wiadomości: 230
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Ordynarny SPAM
« dnia: Lipiec 25, 2010, 04:26:54 pm »
Kwestia prywatności była już kiedyś poruszana, ale uważam, że mojej sprawie należy się osobny wątek.

Otóż wczoraj otrzymałem pocztą elektroniczną wiadomość. Zwykle bym ją zignorował, ale ta miała pewne cechy, które kazały mi się nad nią dłużej zatrzymać, a pobieżna analiza doprowadziła mnie do alarmujących wniosków.

Oto wiadomość (zredagowana, żeby utrzymać chociaż pozory prywatności):


Z ciekawości rozwinąłem listę adresatów, a tam co drugi nick okazał się znajomy - znajomy z naszego forum. W pierwszej chwili myślałem, że ktoś kolekcjonował adresy swoich poleconych (wiele programów udostępnia polecającemu nick, imię i nazwisko oraz adres mailowy do kontaktu). Jednak po wejściu w listę użytkowników forum okazało się, że mam nieograniczony dostęp do adresów elektronicznych. Ktoś (w bazie figuruje nick "astropitek", ale skojarzony z innym adresem) wybrał użytkowników zainteresowanych Sport Arbs i postanowił zaoferować im/nam "alternatywę" - z tym że nikt z nas nie wyrażał zgody na takie wykorzystanie swoich danych ani na otrzymywanie tą drogą materiałów reklamowych!

Nie wysuwam oskarżeń w stosunku do konkretnej osoby (ponieważ powiązanie jest jedynie domniemane, a ja nie mam możliwości weryfikacji, adres reklamowanej strony przewijał się również w czyjejś stopce), ale chciałbym zwrócić uwagę na sposób przechowywania i dostępności naszych danych i oczekuję w tej sprawie konkretnych działań i rozwiązań, bo osobiście dla SPAMu nie przewiduję taryfy ulgowej - po pierwsze go sobie nie życzę, a po drugie zastosowanie znajdują tu przepisy prawa.

Offline jacu131

  • Doswiadczony inwestor
  • ****
  • Wiadomości: 404
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
    • refback80.com - HYIP/AutoSurf monitor
Odp: Ordynarny SPAM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2010, 04:48:11 pm »
Myślę że to niedopatrzenie, które powinno być jak najszybciej naprawione.
Refback80.com - mój monitor programów HYIP/AutoSurf
Monitorowane programy
80% refback - unikalny refback system, jeden z 1szych na rynk

Offline Kot

  • Zawodowy inwestor
  • *****
  • Wiadomości: 814
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Ordynarny SPAM
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2010, 04:56:47 pm »
Ja również otrzymałem tego maila. Przyłączam się do opinii kolegów.

Offline Ivaho

  • Łowca scamów
  • Administrator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 6871
  • Płeć: Mężczyzna
  • No idea
    • Zobacz profil
    • hyip monitor
Odp: Ordynarny SPAM
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2010, 07:19:00 pm »
Profil - Ustawienia dotyczące konta - zahaczyc: Ukryj adres email
Wylaczylem rowniez liste uzytkownikow, bo i na co komu ona, jak ktos ma sprawe dotyczaca tej listy zapraszam do administracji.

Prawdpopodobnie masz na mysli tego uzytkownika:

http://www.hyipforum.pl/profile/?u=2919
ktory spamowal juz na forum linkiem do tej strony.

ale rowmiez i na tej stronie:
http://www.darmoweogloszenia.pl/ogloszenia.php?kat=6177&id=163137
ale nie wiem czy dane prawdziwe.

Wysylam notifikacje do usera w celu wyjasnien.
Money-Monitor

Mój obecny faworyt: MINT | Uinvest

Offline Wonster

  • Aktywny inwestor
  • ***
  • Wiadomości: 135
  • Płeć: Mężczyzna
  • odi..... profanum.... vulgus... et arceo
    • Zobacz profil
Odp: Ordynarny SPAM
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2010, 12:29:21 pm »
no i kolejny spam mail ktory dostalem dzis na moja skrzynke:

Cytuj
Witam może  zanim Sport Arbs  zacznie  nam  wypłacać  nasze pieniądze warto  rozejrzeć  się za  czymś innym???

 

Obecnie poszukujemy osób zainteresowanych dodatkowym dochodem, poprzez dystrybucję produktów oferowanych przez naszą firmę na terenie swojego miejsca zamieszkania  .Szczegóły dotyczące produktu jak i tematyki jaką zajmuje się firma znajdzie Pan/Pani na  www.cpf.info.pl , serdecznie zapraszam do współpracy z firmą . Dziękuje za poświęcony czas .

 

 

logo

 

 WWWStrona WWW: www.cpf.info.pl
 EMAILe-mail: andrzej@cpf.info.pl
  INFOLINIA: (017) 717 60 33         
 SkypeSkype: andrzej.cpf
 FAXFAX: (017)717 60 33
-------------------------------------------------


nie ma na to rady ?!

Offline Ivaho

  • Łowca scamów
  • Administrator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 6871
  • Płeć: Mężczyzna
  • No idea
    • Zobacz profil
    • hyip monitor
Odp: Ordynarny SPAM
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2010, 01:38:26 pm »
Jest.

Po pierwsze:

Cytuj
Profil -> Ustawienia dotyczące konta -> zahaczyc: Ukryj adres email


Po drugie:


nameservers:           ns2.netart.pl. [85.128.129.10]
                       ns1.netart.pl. [85.128.128.10]

http://netart.pl/kontakt.html
Trzeba przeslac calego maila ze spamem i ze skarga na serwis.
Money-Monitor

Mój obecny faworyt: MINT | Uinvest