Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

hackmaniak

Fundusz akcyjny, a zawirowania z OFE

Recommended Posts

Mam wolne środki, które na razie leżą na koncie oszczędnościowym. Szukam możliwości względnie bezpiecznego ich ulokowania. Zysk nie musi być bardzo wysoki, ale to co dają na lokatach jest żenująco niskie. Dlatego pomyślałem o funduszu akcyjnym lub czymś o ryzyku wyższym od lokaty. Czekam z zakupem, żeby wbić się w dołek na GPW. Nie do końca rozumiem te zawirowania z OFE, a raczej ich wpływ na ceny akcji i tego dotyczy moje pytanie.

Kiedy najlepiej dokonać zakupu? A może powinienem kupić inny fundusz? Jakie inne instrumenty finansowe polecacie?

Akceptuje możliwość straty części kapitału, ale nie całego jak to ma miejsce przy hyip' ach. Wydaje się, że trend na giełdzie jest wzrostowy - przynajmniej w dłuższej perspektywie. Stąd mój wybór padł na fundusz akcyjny, że trochę zyskać przy okazji wzrostów.

Jak pewnie wiesz Fundusze inwestycyjne związane są z określoną giełdą. Piszesz o GPW więc zakładam że chodzi Ci o fundusze nasze rodzime.

Niestety muszę Cię troszkę tym wszystkim rozczarować gdyż: Fundusz akcyjny funduszowi akcyjnemu nie równy. A który fundusz wybrać i gdzie to zależy od kwoty inwestycji, czasu trwania inwestycji, akceptacji ponoszonego ryzyka, TFI, konstrukcji produktu poprzez ktory inwestujesz, opłat za zarządzanie funduszami zewnętrznymi i wewn. funduszu, ewentualnych parasoli czy "odłożonej belki".

Poza tym przynajmniej 3-4 konwersje w ciagu roku zwykle trzeba wykonać by cóś zarobić. Przykład: fundusz PARVEST Equity Turkey - dwa lata temu zysk z niego zamknąłem na poziomie 67% w obrębie roku, w zeszłym roku fundusz stracił 31% z czego 28.3 % stracił w ciagu ostatnich 6 m-cy.

Tak więc nie wystarczy wsadzić kaski w fundusz X i czekać w nieskończoność.

W chwili obecnej ja jestem ulokowany bezpiecznie ( unilokata, leggmason pieniżny) a nowe wpłaty miesieczne umieszczam w funduszach (zależne od TFI więc nie podaję nazwy) MIŚ spółek  oraz innych akcyjnych polskich + 10% funduszy akcyjnych rynku Ameryk.

Edited by Omar

Początkowo miałem na myśli fundusz akcyjny inwestujący na GPW, ale oczywiście to nie jest ostateczna wersja. Może być zagraniczny. Nie wiem w co teraz inwestować. Kwota będzie jakieś 10 000 PLN. Nie potrzebuję tej kasy szybko, akceptuje możliwość straty, ale nie całości. Fundusze przeważnie inwestują 60%. Takie coś mi odpowiada.

Jakie TFI? chcesz budować portfel polski czy zagraniczny?

Podstawowe konto mam w Inteligo, więc najłatwiej mi wybierać fundusze PKO, ale to nie jest warunek konieczny. Co do portfela to wszystko jedno. Na razie szukam.

Z wyborem oferty sobie poradzę. Chodzi bardziej o przewidzenie trendów. Niby w tym roku powinna być hossa, ale zawirowania z OFE mogą ten proces zaburzyć. Moje pytanie dotyczy tego aspektu. Nie do końca to ogarniam tak samo jak sytuację za granicą, żeby zainwestować w fundusz, który tam lokuje.

Czytałem analizy z których wynika, że pod koniec sierpnia będzie na GPW tąpnięcie związane z OFE. Przynajmniej takie jak było w grudniu. Ktoś potrafi się do tego odnieść?

Przewidywanie tąpnięcia na GPW to trochę tak jak wróżenie z fusów, dodatkowo nigdy tak naprawdę nie wiadomo co jeszcze nasz kochany rząd nam wymyśli. 

Jeśli chodzi o inwestycje to ja na Twoim miejscu pomyślałbym o polisie inwestycyjnej, kilka osób wspominało o nich w temacie niżej. Nie można liczyć na nie wiadomo jakie % ale przy ruchomym rynku nie wygląda to źle. Minusem jest dosyć wysoka cena wejścia i czas inwestycji (najkrótsze to bodajże dwa lata). Ale można sobie przerzucać kasę pomiędzy wieloma różnymi funduszami i dzielić ryzyko. Nie polecam tylko brania takiej polisy np. przez bank lepiej wsiąść przez jakąś firmę która w oparciu o AT poda Ci sygnały wejścia i wyjścia. Mam coś takiego i generalnie dosyć nieźle się to sprawdza.

Co do tąpnięcia na giełdzie - również spotkałem się z analizami, że ma ono nastąpić w okolicach sierpnia tego roku. Choć oczywiście może to równie dobrze nastąpić trochę wcześniej, jak i trochę później. Patrząc na to co dzieje się na giełdzie w ostatnich dniach, zastanawiam się nad tym czy już się nie rozpoczęło :unsure: