Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

Justa

Hektar działki - co zasiać? :)

Recommended Posts

Również zastanawiam się nad taką uprawą, temat może być opłacalny, bo zaczyna być już głośno o produktach otrzymywanych z konopi przemysłowej. To co mogę podsunąć to http://rolniczeabc.pl/253555,Uprawa-konopi-moze-sie-oplacac.html#axzz4VYHxTNtq oraz wymogi formalne  https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedur/-/proc/302-zezwolenie-na-uprawe-konopi-wloknistych 

Edited by egoldi

Zajmuje się uprawą  malin w tym roku zacznę, również uprawiać rabarbar. Jeśli chodzi o malinę to troszeczkę trzeba jej poświęcić ale tak jest praktycznie ze wszystkim.

Edited by Finger

Przy tego typu uprawach zapewne jest sporo pracy, a tego właśnie chce uniknąć.

Czy orientuje się jak to jest jakbym np chciał zasadzić po prostu las  na swojej działce ? Są do tego dopłaty ?

Z tego co pamiętam to będzie to w granicach 1200-1500zł za hektar. Ale to musisz jeszcze sprawdzić popytaj u siebie ze względu na zamieszkanie w Gminie bo to chyba ona warunkuje posadzenie lasu i odrolnienie danej działki. Z tego co jeszcze pamiętam to od posadzenia lasu przez kolejne 15 lat nie możesz nic z tym lasem zrobić, dopiero po upływie tego czasu. Może lepiej pomyśl na sadzonkami i raczej pójść w jakąś plantację choinek. Bo szybciej na takiej inwestycji mógłbyś zarobić.  

Las to dobra inwestycja, jeśli nie dla siebie to dla potomnych i ta druga opcja jest najbardziej prawdopodobna. Sam tak zrobiłem i prawie 3 ha sobie rośnie. Dodatkowe plusy tej inwestycji to możliwość bycia w swoim własnym lesie, obserwowania jak rośnie a już po paru latach nawet zbierania grzybów. Taka prywatna ostoja w oderwaniu od świata hyip  :).

Edited by r00ts

Ja od siebie mogę rzucić propozycję winnicy, ale do tego raczej trzeba odpowiedniego miejsca i wiedzy, choć temat u nas raczej dość egzotyczny, coraz więcej osób się zaczyna tym zajmować. Na papierze wszystko ładnie, tylko problem pojawia się ze sprzedażą owoców. Obecnie chyba nie ma na nie takiego popytu tak jak na jakieś rodzime jabłka, czy wiśnie .... Może dobrym rozwiązaniem byłoby sprzedawać je samemu na okolicznych targowiskach lub giełdach rolnych ? Najlepiej to chyba wybadać rynek pojeździć na różne pobliskie targowiska czy giełdy i zobaczyć, co ludzie kupują i za ile, bo wydaje mi się, że takie uprawy na "pałę" to duże ryzyko, bo potem może nie być na to zbytu, a jak wiadomo produkty rolne nie sią tak trwałe jak metale szlachetne :D 

Pozdrawiam i jednocześnie gratuluję Wszystkim, którym się chciało czytać moje wywody :P

Ja w tym roku bede obsadzal soje, oraz warzywa. Uprawa bedzie calkowicie eko. 2,5 ha. Uwazam, ze na eko vege zarciu mozna zarobic fajna kase. Trzeba tylko to samemu pakowac i sprzedawac do sklepow ze zdrowa zywnoscia. Pozdrawiam.

Witam, tak się składa że, inwestuje dużo w rolnictwo. Jeśli chodzi o owoce ciekawą opcją świdośliwa (takie połączenie jagody amerykańskiej i aronii) a jeśli chodzi o wybór drzew to ciekawą opcją jest OXYTREE (drzewa, które gotowe są do ścinki po 6 latach i co lepsza odrastają od nowa po wycince, proponuje wygooglować) mam zasadzone ponad 300 sztuk i jestem mile zaskoczony bo klasa ziemi w mojej okolicy jest słaba (IV-V klasa) lub po prostu istny piach i drzewa rosną bardzo dobrze. Pozdrawiam.

• Like 1