Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

rcielak

kredyt we frankach

Recommended Posts

Witam,

Orientuje sie ktos moze czy jakies banki polskie oferuja jeszcze kredyty we frankach na normalnych warunkach?

Szykuje sie do zakupu mieszkania, ale w internecie o frankach jest tylko sieka z placzem podobnym do amber golda. Nic konstruktywnego.

Interesuje mnie kredyt na 5-10lat.

Do pseudo doradcow typu openfinance nie pojde, bo w zasadzie ich oferta opiera sie o Getinbank. Chyba, ze znacie dobrych i niezaleznych doradcow.

Pozdrawiam

Przeciez dla banku to zadna roznica. Jak biore we frankach to musze oddac we frankach. Ich zarobek jest niezalezny od kursu.

Chociaz obawiam sie, ze niestety masz racje, ale prosze o informacje kogos kto siedzi w temacie.

Ciekawe jak moja zdolnosc kredytowa wyglada w kraju franka;)

Edited by rcielak

obecnie niestety nie będzie to takie łatwe, mamy już rekomendację S, więcej np tu: http://biznes.onet.pl/wiadomosci/nieruchomosci/definitywny-koniec-kredytow-w-obcych-walutach/08fvn

Nakaz podawania źródeł w postaci linku oraz przekopiowania interesującej nas treści źródła na forum.

Edited by Polon

Dziekuje serdecznie za informacje.

To sa jednak jakies jaja. Czemu urzednik ma mi dyktowac w jakiej walucie mam zaciagnac kredyt.

Chyba mam swoj rozum.

Czyli jak zwykle, pozwolimy udzielac takich kredytow jak kurs bedzie w mega dolku, ale jak juz obywatel moze na tym zarobic to absolutnie!

x lat temu sam starałem sie o kredyt w CHF, dziś trudniej jest go dostać, a do tego huśtawka na rynku walutowym trochę odstręcza.

Odstręczam od tzw. niezależnych doradców, sam trenowałem wszystkich największych graczy na rynku, od każdego dostałem różne oferty z różnych banków.

Ciekawe dlaczego...? :)

Koniec końców, zrobiłem rundę po lokalnych placówkach bankowych (miasto wielkości ok. 80 tys. mieszkańców), skonsulotowałem się w kwestii detali umowy i podjąłem decyzję.

No ale przy takim kursie to szczerze warto wziąć, żeby tylko ktoś chciał dać.

A co do sprawdzenia ofert to rzeczywiście najlepiej zrobić rundkę i zestawić sobie samemu.

Trzeba tylko zapoznać się dobrze z pojęciami takimi jak WiBOR czy też LiBOR, bo stopy procentowe i reakcja banku na ich zmiany jest istotna.

Jeżeli chodzi o spread to chyba juz niesistotne, bo nie wyobrażam sobie nie płacić takiego kredytu w inny sposób niż przez np. Walutomat.

jest jeden problem, o którym pisałem wyżej, a mianowicie rekomendacja S, którą mamy wprowadzoną mówi że nie możesz wziąć kredytu w walucie w której nie zarabiasz (to w takim wielkim skrócie)

Od dłuższego czasu kiedy CHF stoi bardzo wysoko, bankom się to po prostu nie opłaca... 

Kiedy CHF było po 2-2,5 PLN kredyty rozdawali na lewo i prawo. Obecnie jesteśmy świadkami długoletniego okresu strzyżenia owieczek, które pobrały wówczas kredyty.

Na szczęście ja, nie zaliczam się do tych osób :)

Dziekuje serdecznie za informacje.

To sa jednak jakies jaja. Czemu urzednik ma mi dyktowac w jakiej walucie mam zaciagnac kredyt.

Chyba mam swoj rozum.

No właśnie społeczeństwo oczekuje że podejmą decyzję, ale jak się okaże ona błędna (np kredyt we frankach przy kursie 2zł czy polisy inwestycyjne) to państwo ma za to zapłacić albo odkręcić własną decyzję.

Więc osoby świadome i mające własny rozum (sam nie wziąłem kredytu we frankach w 2007 roku mimo, że bank naciskał na taką formę) są pokrzywdzone.

Kredyt we frankach to teraz najgorsze co może być

Jak kolega wyżej napisał: dla osób świadomych może to być bardzo dobra decyzja...

Jak bank coś chce dać to nigdy nie brać, jak bank nie chce dać to trzeba zrobić wszystko by dał. Kredyty frankowe bierze się wtedy, kiedy jest ogólny lament na rynku bo wszyscy wtopili biorąc w dołku. Jak jest górka na walucie i ze świecą szukać takiego kredytu to jest on wtedy najbardziej opłacalny.