Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

tkolpaczek

Domy/mieszkania w Portugalii

Recommended Posts

Witam, witam ;-)

Jak by ktos z was byl zainteresowany zakupem nieruchomosci w Lizbonie lub okolicach, to zapraszam do kontaktu.

Ojciec mojej kobity zajmuje sie profesjonalna wycena nieruchomosci w Lizbonie i ma dostep do okazyjnych cen. Sytuacja nie jest ciekawa dla mieszkancow, ceny nieruchomosci pikuja w dol - Dlaczego by wiec tego nie wykorzystac?

Jezeli chodzi o sama Lizbone, to jest to miasto studentow. Z wynajeciem nie powinno byc problemow. W okolicy Lizbony jest masa plaz, ktore sa odwiedzane przez turystow z praktycznie calej Europy (Nawet polakow). Najbardziej popularna miejscowosc, to Costa De Caparica - raj dla surferow. Ponizej pare fotek z okolicy:

1618070_10201596954925862_36682062431049

10604584_10201588088184199_8007423519199

10613149_10201588088944218_1693277254466

Zainteresowane osoby zapraszam na prv ;-)

Jakiś czas temu interesowałem się nieruchomościami na "Kanarach". Możesz wrzucić jakiś przykład/-y w ujęciu: koszt inwestycji -> ewentualny zwrot (czynsz z wynajmu) w skali roku?

• Like 1

Zalezy co bys chcial kupic. Mozesz sie nastawic albo na dom lub mieszkanie blisko plazy nad oceanem - wtedy masz 1-2 miesiace zimne(okolo 17 stopni w zimie), wtedy moze byc ciezko z wynajmem.

Mozesz tez kupic cos w centrum Lizbony - wtedy masz zapewniony wynajem studentom przez rok akademicki + latem na pewno nie bedzie problemu z wynajmem rodzinie lub znajomym.

Dla przykladu apartament z dwiema sypialniami w Benfice - centrum Lizbony, blisko uniwersytetu oraz stadionu.

ImgMask.gifhttp://casa.sapo.pt/EN/Apartment-2-Bedrooms-For-sale-Lisboa-Benfica-Charquinho-ab40e55c-ab50-434f-bb1f-ffabd524b189.html

Cena to 90.000 Euro / Wynajmiesz to za okolo 500-700 Euro.

To sa ceny przykladowe ze strony internetowej. Oczywiscie mozna kupic mieszkania taniej. Pod koniec tygodnia powinienem miec cos konkretnego. Ojciec mojej dziewczyny zajmuje sie wycena nieruchomosci dla bankow, ktore zabieraja ludziom mieszkania za nieplacenie rat. Niestety takich mieszkan jest coraz wiecej.

Przejrzałem, nawet przy takich cenach i możliwości wynajmu w podanej, szaciunkowej cenie ma sens rozważenie zakupu.

No i w sezonie masz apartament za free dla siebie na jak długo tylko chcesz. ;)

Orintowałeś się jak to wygląda z finansowaniem zakupu nieruchoości za granicą przez polskie banki?

Czekam zatem na kolejne info. ;)

Oj nie mam pojecia jak to wyglada w przypadku Polskich bankow. Bede w Polsce w maju, to sie zorientuje hehe ;-)

Zazwyczaj domy, czy mieszkania mozna kupic okolo 20-25% taniej niz ceny rynkowe na aukcjach, ktore sa organizowane przez banki. Wiem tylko, ze trzeba wplacic cos w rodzaju kaucji zabezpieczajacej w dniu aukcji i pozniej sfinansowac calosc w terminie do 21 lub 28 dni. Zorientuje sie dokladniej i powiem. Tak przy okazji, to ile trwa zalatwienie kredytu hipotecznego w Polsce - tak juz na tip top ze wszystkimi papierami i gotowka na koncie? Potencjalny kupiec chyba da rade sie zmiescic w tym terminie?

Trudno mi powiedzieć jak w tej chwili banki uwijają się z procedurami. Ok. 10. lat temu mnie zajęło to ok. miesiąc.

A jak z opieką nad takim mieszkaniem? Ile się odpala agencji za przygotowanie oferty, znalezienie lokatorów, ich obsługę etc. I nie mniej istotne - jak wygląda ten koszt w momencie pustostanu oraz kto odpowiada za potencjalne problemy z lokatorami (np nie płacenie w terminie, szkody o wartości przekraczającej kaucję etc).
I ostatnia kwestia: jak wygląda opodatkowanie dochodu z najmu nieruchomości w Portugalii?

Z tego co mi się kojarzy podatek w Portugalii od najmu nieruchomości jest dotkliwy - 28%. (Jeśli się mylę to proszę o korektę. ;) ) Dlatego mnóstwo landlordów wynajmuje bez umowy. Statystycznie, w wypadku mieszkania T3 w Lizbonie roczny podatek może spokojnie sięgnąć 3000E, a to już boli... Ale fakt faktem - dobrze trafiona (cenowo) nieruchomość i tak i tak się całkiem szybko zwróci. Sama Lizbona jest dobrym targetem - rozwijające się lotnisko, mnóstwo studentów, turystów z roku na rok coraz więcej. Nawet jak nie wynajem długoterminowy - to krótkoterminowy (airbnb/booking) też jest bardzo trafiony.

pozdrawiam serdecznie