Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

Guest irena

Fundusze emerytalne

Recommended Posts

Guest irena

Jaki polecicie mi fundusz emerytalny? Nie wiem jaki wybrać i czym się sugerować przy wyborze OFE? Pomóżcie.

Witam

Jak bym wybierał fundusz który ma największą stopę zwrotu. Rozpatrywał bym okres ok. 5lat, i tak po 2 latach można zmienić bez kosztów. I co najważniejsze nie bać się tych zmian funduszy, przecie to chodzi o nasze pieniądze i emeryturę.

Nie daj się omamić dla jakiegoś akwizytora, ze to największy czy poleci do góry w którymś roku. Czy to inne wydumane podziały, to jest to samo a podziały to mydlenie oczów dla klienta. Tylko kasa się liczy ;D. A Ty jesteś kimś puki je nie oddasz.

Ale różnice są nie wielki:).

I na PW zerknij.

Pozdrawiam.  

Najlepiej wybrać jeden ze znanych, wysoko uplasowanych w zestawieniach. Doradzono mi ALLIANZ, moja żona ma AVIVE.

Ale tak naprawdę to nie mamy zbyt dużego wpływu na wysokość naszych emerytur.

Polecałbym samemu zatroszczyć się o swoją emeryturę, poprzez produkty finansowe związane z regularnym oszczędzaniem. Im wcześniej się zacznie oszczędzać - tym więcej można potem uzyskać.

Jak ktoś chce, żeby z niego wydoić kasę, to niech sobie podpisuje produkt wieloletni... Lepiej każdy na lokatach wyjdzie.

Fakty są jasne . Fundusze zamiast zarabiac w zeszłym roku straciły sporo naszej kasy . Same załozenia są do dupy - fundusze wiekszosc kasy muszą inwestowac na krajowym podwórku a wiadomo jak stoi giełda itp .

jak sami nie zadbamy o nasze emerytury to gówno bedziemy mić na stare lata hehe - ikze też sie nadaje do podtarcia rowka . Miałem współpracowac z FMG ale zasady na jakich to ma funkcjonowac są nie do przyjecia zarówno dla partnerów biznesowyc jak i dla członków wiec odradzam tą forme "wsparcia" swojej emerytury .

i tak zus polozy na tym swoje lapy

Dokładnie. Miałeś rację - położył już na ponad połowę, a w sierpniu położy na drugą połowę tych co nie zgłoszą, że chcą zostać w OFE.

Ja jednak preferuję prywatną emeryturę. Ale trzeba wcześnie zacząć o nią dbać i odkładać nie duże kwoty.

W wieku 18 lat powinniśmy już zacząć pracować, i 10% zarobków oszczędzać/inwestować, wtedy wystarcza 300 zł/miesiąc przez 6 lat aby w wieku 60 lat mieć emeryturę w wysokości min. 10 000 zł /mies.

Tylko czas ma kluczowe znaczenie. A z doświadczenia wiem, że młodzi ludzie w Polsce myśleć o emeryturze zaczynają w  wieku 40+, ale to już lekko za późno.

A Wy? Jak oszczędzacie na emeryturę?

Dla własnego bezpieczeństwa na starość warto część swoich oszczędności sukcesywnie inwestować. Niestety żyjemy w takim kraju a nie innym.

@michalkuzniar.pl Michał gdzie jest w tym momencie najlepiej oszczędzać na emeryturę ?W co lub gdzie inwestować?Co prawda nie jestem jeszcze 40+ mam 32 lata, co mógłbyś mi i innym  doradzić? 

Zgadzam się. Na ZUS raczej szczególnie bym nie liczył. Trzeba mieć jakąs alternatywę i własne środki choć ostatnie wydarzenia pokazały, że również i nasze pieniądze mogą trafić do worka zusowego. Myślę jednak że wciąż warto złożyć wniosek o IKE. Wyczytałem na https://www.prywatnaemerytura.pl/wszystko-o-ike/aktualnosci/art,27,trzeci-filar-10-rzeczy-ktore-powinienes-wiedziec.html, że przewagą takiego rozwiązania nad lokatą jest to, że nie trzeba później odprowadzać odsetek od zysków. Czy ktoś mógłby to potwierdzic?

czy na 3cim filarze ZUS tez moze polozyc lape?

ZUS nie może. Jeśli odpowiedniego rozwiązania użyjemy pieniądze są bezpieczne.

@michalkuzniar.pl Michał gdzie jest w tym momencie najlepiej oszczędzać na emeryturę ?W co lub gdzie inwestować?Co prawda nie jestem jeszcze 40+ mam 32 lata, co mógłbyś mi i innym  doradzić? 

W co i gdzie najlepiej inwestować zależy od każdego inwestora indywidualnie. Nie powiem Ci dokładnie gdzie powinieneś inwestować, ale jeśli chodzi o emeryturę musi to być rozwiązanie długoterminowe.

Wybór rozwiązania to już temat na dłuższą rozmowę, ale jeśli poważnie myślisz o emeryturze to warto zagłębić temat funduszy inwestycyjnych lub znaleźć kogoś kto Ci w tym pomoże. Ale trzeba uważać i ZAWSZE czytać to co podpisujemy (jeśli czegoś nie rozumiesz - nie podpisuj)

Ktos mi kiedys proponował wejście w Skandie, tylko tam wymagaja chyba 300zl minimum miesiecznie wplacać, ale program daja który monituruje te fundusze...

Znam Skandie, ale nie polecam, za duże koszty i za długa umowa. Ale rozwiązanie jest ok, choć nie korzystam z niego. Są lepsze na rynku. Tzn. bardziej wpasowujące się w nasze potrzeby.

Michał a co polecasz? Ja kiedys inwestowałam troche na BGŹ Optima, mam też mBank...

Ja jako swoj fundusz emerytalny kupiłem 2 mieszkania, mam z nich ciągle dodatkową pensje a na starość będą mnie utrzymywać bądź jedno sprzedam i podróż dookoła świata na rok, najlepiej kupić swieże inwestycje od dewelopera, który dopiero rozpoczyna inwestycje, ja szukam na http://www.nieruchomosci.com.pl albo kilku innych portalach, gdzie są aktualności deweloperskie.

Michał a co polecasz? Ja kiedys inwestowałam troche na BGŹ Optima, mam też mBank...

Poleciłbym Omni Profit Premium, ale tylko jeśli byłby zarządzany, ja mam Omni Profit - tą wcześniejszą wersję.

Niestety Omni Profit Premium został wycofany ze sprzedaży.

Na chwilę obecną warto zainteresować się ofertą AXA lub Compensa - Prestiż.

Przepraszam, że tak późno odpisuję.

Najlepiej wybrać jeden ze znanych, wysoko uplasowanych w zestawieniach. Doradzono mi ALLIANZ, moja żona ma AVIVE.

Ale tak naprawdę to nie mamy zbyt dużego wpływu na wysokość naszych emerytur.

Polecałbym samemu zatroszczyć się o swoją emeryturę, poprzez produkty finansowe związane z regularnym oszczędzaniem. Im wcześniej się zacznie oszczędzać - tym więcej można potem uzyskać.

Niestety nie jest to dobry wybór (AVIVA), polecam analizę OWU jak najszybciej.

Jaki polecicie mi fundusz emerytalny? Nie wiem jaki wybrać i czym się sugerować przy wyborze OFE? Pomóżcie.

Wybór OFE nie ma znaczenia. Dopóki Rząd trzyma nad tym rękę te pieniądze nigdy nie będą nasze.

Jednak warto wybrać fundusz, który ma dobre wyniki np ING albo Generali, itp.

Jak ktoś chce, żeby z niego wydoić kasę, to niech sobie podpisuje produkt wieloletni... Lepiej każdy na lokatach wyjdzie.

Z kolegą się nie zgodzę. Na dzień dzisiejszy lokata to coś co każdy powinien unikać.

Mogę polecić obligacje korporacyjne z 10% stopą zwrotu, lub wszystko inne, zależy jaki przyjmiemy poziom ryzyka i cel.

Jeśli bym wpłacił 35 zł na lokatę na 1 dzień przy oprocentowaniu 4%, to odsetki zjadłby podatek Belki.

Tę samą kwotę jak troszkę pomyślałem zainwestowałem na jeden dzień uzyskując 917% zysku (w jeden dzień).

Więc jak się okazuje lokata w banku jest dla osób których finansowe IQ nie jest rozwijane i nie chce im się nic robić ale jednocześnie cenią sobie brak stresu przy najniższym możliwym ryzyku.

Chociaż po informacjach o tym że Rząd może sobie przywłaszczyć jakiś procent z naszych lokat sprawił że z takiego rozwiązania nigdy nie skorzystam.

Co najmniej 5 letnią polisę typu Unit Link. Max 10 lat. Ale skoro z celem emerytalnym to warto oszczędzać aż do emerytury. Pytanie kiedy chcemy przejść na emeryturę? Nie musimy czekać do 67 roku życia.

Można to przyspieszyć na dwa sposoby - oszczędzać więcej i/lub zarabiać więcej.

Rozwiązanie jakie bym mógł polecić to Compensa Prestiż lub Nowy Selekt w AXA. Są jeszcze inne rozwiązania, ale nie da się ogólnie powiedzieć co jest dobre. Wszystko zależy od danej osoby.

Także nie koniecznie możecie się sugerować tym co piszę. Może ktoś nie lubi 10 letnich umów. Mógłbym te 10 lat uargumentować solidnie ale to jest temat na długi artykuł lub nawet szkolenie.

Dziąki Majk31, chyba mnie natchnąłeś ... ;]

Warto jeszcze zwrócić uwagę, że każde rozwiązanie powinna być monitorowane i zarządzane.

Nigdy nie wpłacajcie pieniędzy tak aby leżały 10 - 20 lat bo się mocno zdziwicie.

Poziom frustracji sięgnie zenitu gdy wpłaciliście 40000 zł a na rachunku jest 18 000 zł po 15 latach.

Chyba nikt by tak nie chciał, a znam wielu którzy w takiej sytuacji byli.

Gdyby ktoś chciał się podzielić swoimi doświadczeniami, chętnie podjadę na kawę.

Dla mnie to mega wartościowe informacje.

Pozdrawiam wszystkich dla których oszczędzanie i inwestycje to ważny aspekt finansów osobistych.

Ja jako swoj fundusz emerytalny kupiłem 2 mieszkania, mam z nich ciągle dodatkową pensje a na starość będą mnie utrzymywać bądź jedno sprzedam i podróż dookoła świata na rok, najlepiej kupić swieże inwestycje od dewelopera, który dopiero rozpoczyna inwestycje, ja szukam na http://www.nieruchomosci.com.pl albo kilku innych portalach, gdzie są aktualności deweloperskie.

Bardzo dobre rozwiązanie. Ale czy przewidziałeś upadek developera, nagłą potrzebę o wartości 200 000 zł?

Zastanów się w tej kwestii, co zrobisz jeśli nagle będziesz potrzebował taką sumę?

Czy zabezpieczyłeś się na taką ewentualność? Co o tym sądzisz?

Odpuść sobie. To co nawywijał KNF spowodował nieatrakcyjne zmiany dla klientów, firmy ubezpieczeniowe wróciły do produktów typu "wasch and go", w znaczeniu inwestycja + ubezpieczenie. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale to właśnie z takimi produktami doradcy walczyli jeszcze kilka lat temu (a nie tyle z nimi co z opiniami klientów o nich). Jak masz zarobić na funduszach tego typu skoro duża część składki znika bezpowrotnie jako koszt ubezpieczenia? Co innego jakbyś zadał to pytanie przed 15 grudnia zeszłego roku... wtedy jeszcze były pewne możliwości.