Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

inVestor66

Consilium Invest Group / Agricole - inwestycje w grunty rolne

Recommended Posts

Podobny temat do Agrofortis... tyle, że chyba na lepszych warunkach :)

Ale to oceńcie sami, jedni wybiorą Agrofortis, innym bardziej przypasi Agricole, jak to w życiu.

Te same kompleksy działek ( właścicielem jest Fundacja Ochrony Środowiska i Zrównoważonej Urbanizacji Natura 2010 z siedzibą w Warszawie ) oferowane jako produkt inwestycyjny w programach Agricole.

Krótko na czym polega program:

- inwestor wybiera konkretną działkę, działki mają min. 3000m2, są to działki rolne, głównie klasa IV

- jest podział działek z wytyczonymi drogami dojazdowymi do każdej z działek

- kompleks jest w bezpośredniej bliskości jeziora Dobrąg, choć nie ma działek z linią brzegową

- atrakcyjna lokalizacja działek, ok 28km od Olsztyna, dobry dojazd

- w promieniu ok 20km kilkanaście innych jezior

- są trzy programy inwestycyjne w zależności od odległości działek od jeziora, odpowiednio VIP, Premium, Standard; te Standard najdalej położone, ale tak czy inaczej odległość najdalszych działek od jeziora to nie więcej niż 1000m

- ceny: VIP = 50pln/m2, Premium = 35 pln/m2, Standard = 25pln/m2

- I wpłata, przy umowie przedwstępnej, odpowiednio: 20.000pln, 12.000pln, 6.000pln

- reszta rozłożona na systematyczne płatności miesięczne: min.1000pln, min.500pln, min.300pln

- spłaty nieoprocentowane, bez pośrednictwa banków, wpłaty bezpośrednio do Fundacji

- coroczna waloryzacja, na koniec stycznia, wg wskaźnika GUS (ostatnio ok 3-3,5%)

- przy 20% spłaty wartości działki, podpisywany jest akt notarialny, inwestor w pełni rozporządza działką, oczywiście z racji, ze następuje dalsza spłata, jest ustanowiona hipoteka na rzecz Fundacji

Podsumowując: Klient/Inwestor nabywa konkretną, atrakcyjnie położoną nieruchomość, za którą płatność rozłożona jest w czasie. Wystarczy 20% spłaty by podpisać akt notarialny, wobec czego powstaje fajna dźwignia finansowa przy odsprzedaży, nawet biorąc pod uwagę, że trzeba wtedy spłacić w pierwszej kolejności Fundację. Warto przy tym pamiętać że po roku 2016 otwierają się nasze granice dla obywateli Unii i będą mogli swobodnie nabywać ziemię, co niewątpliwie też wpłynie na wartość tych gruntów.

Na stronie http://consilium-group.pl w zakładce oferta/inwestycje dostępne info o dostępnych kompleksach, warunkach, są również mapki, wyciągi z ksiąg wieczystych, zdjęcia.

Ziemie budowlaną już od dawnamogą kupować obcokrajowcy. Tentemat 2016 roku dotyczy możliwośc zakupu przez nich ziemi rolnej.

To takie małem wyjaśnienie.

czy ktos zainwestowal w zakup dzialki ?

ja zainwestowałem ;)

uczestniczę od ok. roku w bliźniaczym programie partnerskim w porozumieniu z tą samą Fundacją Natura 2010.

Dla mnie różnica polega jedynie na konstrukcji programu partnerskiego i minimach wstępu do programu inwestycyjnego, natomiast idea programów jest identyczna: zakup ratalny z wykorzystaniem mechanizmu dźwigni finansowej i gwarancja utrzymania ceny (świadomie pomijając kwestię inflacji) niezależnie od wzrostu cen nieruchomości;

żeby nie dublować wpisów: w opisie bliźniaczego programu wrzuciłem link do ciekawego (moim zdaniem) artykułu, nt zyskowności inwestycji w grunty;

zachęcam do lektury i opinii

Ja w tym roku inwestowałem ziemie rolna w Bieszczadach ,działa tam mój wujek od 20 lat także było mi łatwiej załatwiać formalnosci itp , samemu jednak odradzam inwestowania chyba że się ktoś zna na tym to tak :) pozostaje nam czekac na 2016 rok :P i nagły wzrost cen :P

Czy ktoś potrafiłby określić różnice między Agrofortis z Agricole?

Czy ktoś z Was słyszał o programie Treeneo - inwestycje w grunty rolne?