Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

GaucheCaviar

Ryzyko inwestycji w pro-zysk

Recommended Posts

Coś tam kapie. Większość pożyczek(7 z 10) już u komornika. Jedna sprawa sądowa, a dwie jako tako się spłacają. Najbliższe trzy miesiące pewnie pokażą jak komornicy będą sobie radzić z ściąganiem należności.  

U mnie zostało 27 pożyczek

7 spłaca się regularnie

5 na egzekucji - ściąga się regularnie, różne kwoty, od sporych po drobniejsze, ale raczej min ok. 100 zł, jedna - już zakończona - została ściągnięta kwota ok. 4000 i 1800

reszta postępowanie sądowe - kilka ciągnie się dość długo, wiem, że jest jedna upadłość konsumencka.

Cały czas coś się sączy i w każdym mc komornik coś ściąga. 2 pożyczki zakończone po egzekucji skutecznej.

CZY JEST TUTAJ KTOŚ KTO POTRAFI ROZLICZYĆ PODATKI ZA PZ ALE PROCENTOWO, A NIE WED;UG KWOTY * 19%?

6 godzin temu, Meggy napisał:

CZY JEST TUTAJ KTOŚ KTO POTRAFI ROZLICZYĆ PODATKI ZA PZ ALE PROCENTOWO, A NIE WED;UG KWOTY * 19%?

kolego napisz do pmprogres, zna się na tym najlepiej. Jak chcesz to numer na priv Ci mogę dać

3 minuty temu, renovatio napisał:

kolego napisz do pmprogres, zna się na tym najlepiej. Jak chcesz to numer na priv Ci mogę dać

tak, ale on nie dobiera telefonu, nie odzywa się :( szukam właśnie dlatego, bo nie mam z nim kontaktu, a świetnie to zrobił rok temu

Witam, u mnie pojawiła się pierwsza wpłata od sierpnia 2018r. Spłaciła się pożyczka na postępowaniu sądowym 1200zl w całości. Na tym koncie zostalo jeszcze 5 pożyczek z czego jedna jest na egzekucji reszta postępowanie sądowe. Jeżeli chodzi o Pro-zysk ostatnio znalazłam ogłoszenie ze poszukują ludzi do pracy w windykacji telefonicznej...

U mnie zostalo 12 pozyczek od polowy czerwca 2018.                                                                                                                                                         3 poz. status"  przygotowanie dokumentow do pozwu"    3poz." przygotowanie pozwu"      7 poz."postepowanie sadowe"  dwa miesiace bez  zmian. Ostatnia wplata na konto 6,15 zl        0 7 06 2018. Na szczescie  tylko ok. 10k w plecy. Chcialo mi sie testowac na zywym organizmie.:D

Polowa sie sama zwolnila lub na l4 siedzi...co to za call center jest tylko po to zeby nikt nie zarzucil ze go nie ma.

@Kociol jeżeli większość jest teraz w sądach i na postępowaniu komorniczym, to chyba call center nie bardzo ma pole do popisu. Chociaż nie ukrywam, że początek 2018 roku został całkiem zawalony. Firma nie była na to przygotowana a wszelkie zmiany były wprowadzane na żywo, wedle zasady zobaczymy jak będzie a może się uda. Ogólnie jestem zawiedziony, widać, że brakło pomysłu jak to rozegrać. Wszystko idzie jak krew z nosa a czas nam nie sprzyja. Nie wierzę też, że z tego programu rozliczymy się co do złotówki, jak miało miejsce to wcześniej. Zakładam, że max 50%-60% to będzie wynik dobry, dla tych którzy mają rozbudowane portfele. Nie mówię to o inwestorach, którzy mają po 10 tys, gdyż przy odrobinie szczęścia mogą odzyskać całość. To raczej będzie wyjątek od reguły. Jest jeszcze ziarnko szczęścia ale nie liczyłbym na nie.

Czy składaliście już PIT-y za 2018r ?

Jak wyliczacie kwotę zysku z pożyczek?

Wydaje mi się, że kwoty, które podane są w zestawieniach na platformie on line w zakładce zyski miesięczne są zawyżone, nie ujmują strat z tytułu zamrożonej, a być może straconej kasy w pożyczkach z postępowaniem sądowym i windykacyjnym, jak poprawnie wyliczyć zysk?

@LG1290 słuchaj temat rozliczania podatków był już omawiany w zeszłym roku na naszym forum, jest nawet specjalny temat.

PZ specjalnie stworzył dwie tabele z naszymi zyskami. Nie ma czegoś takiego jak zawyżone zyski, gdyż to są twoje faktyczne zyski. Nie ma też czegoś takiego jak straty z tytułu zamrożonej, lub straconej kasy w przyszłości, które nie są ujęte w rozliczeniu. Tak na marginesie. Powiedz mi skąd wiesz, że kasa dłużnika, który jest w fazie postępowania sądowego lub windykacyjnego jest stracona? Jesteś w stanie przewidzieć przyszłość?

Wyobraź sobie sytuację, że kupiłem 100 akcji i 50 z nich sprzedałem z zyskiem 10 tys zł. Kolejne 50 zostawiłem  na następny rok ale ich cena spadła i aktualnie są poniżej ceny zakupu. Czy według ciebie nie powinienem płacić podatku belki z zyskownych akcji,  bo w przyszłości mogę ponieść stratę z pozostałych?

Info dla zainteresowanych. Kolega Pm Progres który działał z rozliczeniami PIT będzie dostępny po 15 marca wtedy prawdopodobnie będzie mógł zająć się tematami.

21 godzin temu, LG1290 napisał:

Czy składaliście już PIT-y za 2018r ?

Jak wyliczacie kwotę zysku z pożyczek?

Wydaje mi się, że kwoty, które podane są w zestawieniach na platformie on line w zakładce zyski miesięczne są zawyżone, nie ujmują strat z tytułu zamrożonej, a być może straconej kasy w pożyczkach z postępowaniem sądowym i windykacyjnym, jak poprawnie wyliczyć zysk?

są zawyżone, można to wyliczyć wg rzeczywistych wpłat i tyle podatku wpłacić, do tego co pamiętam można jeszcze odjąć z podatku koszty wpłat darowizn co nie jest ujęte w rozliczeniu systemowym PZ

Edited by renovatio

Przypominam o spotkaniu w siedzibie PZ  26 marca tj. wtorek godz. 9:00.

• Like 1

Jak długo czekaliście na pojawienie się ikonki"Umowy powierniczego przelewu wierzytelności"? zaczął się 3 miesiąc niespłaconych rat(10-każdego miesiąca jest wyznaczona rata spłaty) a ikonki nie ma? widnieje info 18.rata-Spłacona częściowo - windykacja 19.rata-windykacja 20.rata-windykacja jak napisałem powyżej nadal ikonki umowy powierniczego przelewu wierzytelności nie ma.

p.s ciekawe,że w 18 racie jest info o spłaconej częściowo jeśli ja żadnej kwoty nie otrzymałem.

Po trzech niespłaconych.. czasem dużym PO.. wystarczy ze z 17 raty będzie 1zl nadwyżki i już masz częściowo spłacone.. chyba tak to było..

Mnie zmyliły informacje na stronie ProZysku:

"Proces pojawienia się umowy powierniczego przelewu wierzytelności.
Kiedy działania windykacyjne nie przyniosą skutku, a w spłacie pożyczki pojawi się zwłoka w płatnościach dwóch
kolejnych rat
w pełnej wysokości, to przed dniem płatności kolejnej, trzeciej już raty, w naszym systemie pojawi
się możliwość zawarcia umowy powierniczego przelewu wierzytelności"

Myślałem po przeczytaniu tych informacji,że jak ktoś nie spłaci dwóch rat to przy trzeciej pojawi się ikona ja mam nie spłacone 10 styczeń,10 luty, i 10 marzec głupio,że babka spłaciła 17 rat i przestała spłacać:-(

czy nalezy ktos do US Tychy? jak się rozliczacie? W tamtym roku brałem do rozliczania wariant 1, pozyczki na windykacji ledwo splywaja - czy mam kontynuowac rozliczanie tym wariantem?

Moim zdaniem , jak w ubiegłym roku rozliczałeś się według wariantu 1 , to już powinieneś trzymać się tego wariantu . Raczej nie jest dozwolone co roku , zmiana wariantu .

Ja w ubiegłym roku rozliczałem się według wariantu 2 i w tym roku w konsekwencji również jest to wariant 2 . 

Edited by lek
  • Thanks 1

Już po spotkaniu, na którym poznaliśmy nowe statystyki, które wyglądają całkiem przyzwoicie jeśli chodzi o ilość spraw w sądach oraz przekazanych do komornika. Jednak jak sami zauważyliśmy, ściągalność komornicza nie jest na takim poziomie na jakim oczekiwaliśmy.  Należy jednak podkreślić, że komornicy ściągają, z kolei PZ przekazuje pieniądze nam.  Ilość pożyczek przekazywanych komornikom rośnie, analogicznie wartość ściągana jest większa, w porównaniu do  ostatnich danych.

Ilość zgonów  oraz  upadłości także wzrasta jednak w tej kwestii działa syndyk lub komornik, który szuka spadkobierców.

Oddzielną sprawą są umorzenia komornicze, gdyż to w przyszłości będzie skutkować podjęciem decyzji przez nas samych. Nie bardzo wiem na chwilę obecną, jak będzie wyglądać to w kwestii technicznej i prawnej, dlatego też  nie chciałbym tutaj pisać jak będzie.

Kolejną sprawą jest nasza prośba o wprowadzenie dat, odnośnie poszczególnych etapów, z czego postępowanie sądowe jak i postępowanie komornicze ma kluczowe znaczenie.

Jeżeli ktoś martwi się, że PZ nie będzie działał i nas zostawi, to pragnę zwrócić uwagę, że PZ oprócz naszych pożyczek windykuje także swoje, więc finalnie jedziemy na tym samym wózku.

32 minuty temu, Pepik78 napisał:

Oddzielną sprawą są umorzenia komornicze, gdyż to w przyszłości będzie skutkować podjęciem decyzji przez nas samych. Nie bardzo wiem na chwilę obecną, jak będzie wyglądać to w kwestii technicznej i prawnej, dlatego też  nie chciałbym tutaj pisać jak będzie.

Abstrahując od kwestii związanych ze zwrotnym przeniesieniem wierzytelności na inwestora chcę Wam zwrócić uwagę, że od ub. roku skrócone zostały okresy przedawnienia. Teraz po umorzeniu egzekucji wynosi ono 6 lat (wcześniej było 10) i 3 lata dla odsetek powstałych po wydaniu wyroku (nakazu). Biegnie teraz ono do końca roku w którym terminy te upłynęły. Co jeszcze istotniejsze sąd z urzędu bierze pod uwagę przedawnienie w stosunku do konsumenta a taki status ma zwykle dłużnik.

Oznacza to w zasadzie, że dla zachowania całości roszczenia niezbędne będzie wszczynanie kolejnych egzekucji co 3 lata.

U mnie w marcu nastąpiło odbicie :)

Po najsłabszych wpływach w ubiegłym miesiącu , gdzie miałem spadek o ok. 40% od średniej ( liczę od grudnia 2018 - kiedy PZ rozpoczął wygaszanie systemu ) , w marcu wzrost w stosunku do lutego o ok. 20% . Większe wpływy , to głównie zasługa windykacji komorniczej . Kilkanaście wpłat miałem w sprawach o statusie "POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE" lub "POSTĘPOWANIE SĄDOWE" . 

Dzięki . Oczywiście , że miałem na myśli 2017 :)

U mnie marzec był lepszy od 4 ostatnich miesięcy, może w końcu coś ruszy