Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

GaucheCaviar

Ryzyko inwestycji w pro-zysk

Recommended Posts

US chyba najbardziej skupia się na podmiotach które unikają wogole płacenia podatków lub wyłudzają np VAT. Dużo osób leci na stratach w DG i jakoś działaja dalej. Z tego co kiedyś rozmawiałem z jedną księgowa to mówiła że trzeba wykazywać dochody nawet małe w DG wtedy ryzyko kontroli drastycznie spada. Osobiście rozliczam pit 38 od 2011 w tym od brokerów zagranicznych i nigdy nie miałem kontroli ani nie słyszałem żeby ktoś miał kontrolę z pit38.

11 godzin temu, ProZysk napisał:

50% w stosunku do czego i w jakim okresie. 

Siłą rzeczy w związku ze spłacaniem się kolejnych pożyczek odsetek tych windykowanych będzie rósł i dojdzie w końcu do 100%. 

Nie ma już w sprzedaży nowych pożyczek więc z czasem tylko windykowane zostaną każdemu.

----

Do Prozysku :

50% w stosunku do wszystkich pożyczek  ,które posiadam.Do grudnia /stycznia były spłacane w 100% , na dzień dzisiejszy tylko połowa  z nich.Zastanawiam się czy Państwo wogóle zadzwonili do moich pożyczkobiorców bo dziwi  sam fakt,że przed zmianami grudniowymi nie było problemu ze spłacalnością tych pożyczek?Proszę o odpowiedz.

@marek67 słuchaj jeżeli część dłużników spłaca ci pożyczki lub spłaciło więcej niż wynosi kwota zakupu +rabat, to   według mnie osiągnąłeś zysk. Zysk nie jest tylko z zakończonych pożyczek.

32 minuty temu, Pepik78 napisał:

@marek67 słuchaj jeżeli część dłużników spłaca ci pożyczki lub spłaciło więcej niż wynosi kwota zakupu +rabat, to   według mnie osiągnąłeś zysk. Zysk nie jest tylko z zakończonych pożyczek.

http://ipodatkowe.pl/interpretacja-79072-ippb2415-62014-2as-samo-nabycie-wierzytelnosci-od-dluznika-nie-stanowi-operacji-gospodarczej-w-wyniku-ktorej-wnioskodawczyni-otrzyma-pie.html

Z tego co się dowiedziałem to PZ chce przygotować na wniosek inwestorów III wariant jednakże potrzebne są osoby które od strony podatkowej są mocne i przekażą dokładne wytyczne co do sposobu obliczenia dochodu do opodatkowania. Jeżeli ktoś czuje się na siłach to proszę o kontakt z PZ i może w końcu uda się wypracować wersję która w 100% będzie zgodna z obowiązującym w Polsce prawem podatkowym.

Edited by userxp21
  • Thanks 1

22 godziny temu, Marcino81 napisał:

darkor a co wpisałeś w pozycji 23? uzupełniłem pozycję 22 w Pit38 przeliczyło mi automatycznie podatek do zapłaty w części D"Obliczenie Zobowiązania Podatkowego" ale pozycja 23 wyświetla mi wykrzyknik na czerwono i informacje"Pole wymaga uzupełnienia.Jeżeli rozliczany jest tylko dochód z zagranicy należy wpisać zero i zignorować tę informację" Nie wiem co tam wpisać poz 22 to przychód a poz 23 to koszty uzyskania przychodów.

W  poz. 23 ja mam wpisane 0. 

13 godzin temu, marek67 napisał:

Ja się rozliczę tylko z pożyczek zakonczonych w 2017r mam w nosie ich tabelki

Też tak zamierzam zrobić. Jeżeli mi spłacą w tym roku to oczywiście się rozliczę z tego w przyszłym roku.

Fakt spłacenia 2 -3 rat przez dłużnika nie jest dla mnie zyskiem. Przykładowo  kupiłem pożyczkę o wartości 5200 zł za kwotę 4600 zł. Dłużnik spłacił 3 raty po 200 zł czyli 600 zł. Zatem zapłaciłem 4600 a mam dopiero 600 zł. Jakoś nie widzę tutaj zysku i nie sądzę aby U.S. zobaczył.

Zyskiem będzie jeżeli dłużnik spłaci mi np 4800 a więc 200 zł jest już moim dochodem do opodatkowania i na co warto zwrócić uwagę, że pożyczka nie będzie jeszcze w zakończonych bo może ostatniej raty nie zapłacić bo się rozmyśli. Ale pomimo, iż nie jest pożyczka zakończona to dochód i tak powstał - jest więcej aniżeli za nią zapłaciliśmy.

35 minut temu, darkor napisał:

Fakt spłacenia 2 -3 rat przez dłużnika nie jest dla mnie zyskiem. Przykładowo  kupiłem pożyczkę o wartości 5200 zł za kwotę 4600 zł. Dłużnik spłacił 3 raty po 200 zł czyli 600 zł. Zatem zapłaciłem 4600 a mam dopiero 600 zł. Jakoś nie widzę tutaj zysku i nie sądzę aby U.S. zobaczy

Uważam, że samo nabycie wierzytelności (5200 zł) , nawet za cenę niższą (4600 zł) niż jej wartość nominalna, nie wpływa na powstanie obowiązku podatkowego - patrz np.interpretacja wskazana przez @marek67, ale osiągniecie przychodu - czyli wpłat z tej wierzytelności (600 zł) już tak.

darkor właśnie jak wpisuje 0 w pozycji 23 to przelicza wszystko prawidłowo i wychodzi prawidłowy podatek do zapłacenia ale niepokoi mnie ta informacja"Pole wymaga uzupełnienia.Jeżeli rozliczany jest tylko dochód z zagranicy należy wpisać zero i zignorować tę informację" nie mam żadnego dochodu z zagranicy US się nie przyczepi,że wpisujemy tam 0?

Ogólnie to mam 8 zakończonych pożyczek 4 miesięcznych zysk mały ale jest i problem z 9 pożyczką bo zakupiona w 2017 r. za kilka tys zł na 24 miesiące spłaconych kilka rat teraz jest w windykacji wliczając ją do kosztów to wychodzą koszty większe od przychodu(+zysku) a przecież zarobiłem na 8 pożyczkach krótkoterminowych,które się już zakończyły i musiał bym zapłacić podatek za nie.

Edited by Marcino81

Mi to księgowa robiła Pit 36 i Pit 38 więc myślę że powinno być ok.

Być może jakiś kiepski program masz.

1 godzinę temu, darkor napisał:

W  poz. 23 ja mam wpisane 0. 

Też tak zamierzam zrobić. Jeżeli mi spłacą w tym roku to oczywiście się rozliczę z tego w przyszłym roku.

Fakt spłacenia 2 -3 rat przez dłużnika nie jest dla mnie zyskiem. Przykładowo  kupiłem pożyczkę o wartości 5200 zł za kwotę 4600 zł. Dłużnik spłacił 3 raty po 200 zł czyli 600 zł. Zatem zapłaciłem 4600 a mam dopiero 600 zł. Jakoś nie widzę tutaj zysku i nie sądzę aby U.S. zobaczył.

Zyskiem będzie jeżeli dłużnik spłaci mi np 4800 a więc 200 zł jest już moim dochodem do opodatkowania i na co warto zwrócić uwagę, że pożyczka nie będzie jeszcze w zakończonych bo może ostatniej raty nie zapłacić bo się rozmyśli. Ale pomimo, iż nie jest pożyczka zakończona to dochód i tak powstał - jest więcej aniżeli za nią zapłaciliśmy.

Doklądnie tak jak piszesz bo póżniej powstanie strata a kto nam ją zwróci?

@marek67 słuchaj jeżeli część dłużników spłaca ci pożyczki lub spłaciło więcej niż wynosi kwota zakupu +rabat, to   według mnie osiągnąłeś zysk. Zysk nie jest tylko z zakończonych pożyczek. Wynika to z tego, że w racie pożyczki jak Darkor napisał 200 zł,  jest spłacony kapitał i odsetki.  Na samym początku masz spłacone mniej kapitału i więcej odsetek. 

Dzisiaj będę analizował tabelkę drugą, bo wiadomo na pewno, że rabat nie jest uwzględniany w tabelce 2. Natomiast chce sprawdzić, jak rozdzielono kapitał i odsetki.

Edited by Pepik78

16 minut temu, Pepik78 napisał:

@marek67 słuchaj jeżeli część dłużników spłaca ci pożyczki lub spłaciło więcej niż wynosi kwota zakupu +rabat, to   według mnie osiągnąłeś zysk. Zysk nie jest tylko z zakończonych pożyczek. Wynika to z tego, że w racie pożyczki jak Darkor napisał 200 zł,  jest spłacony kapitał i odsetki.  Na samym początku masz spłacone mniej kapitału i więcej odsetek. 

Dzisiaj będę analizował tabelkę drugą, bo wiadomo na pewno, że rabat nie jest uwzględniany w tabelce 2. Natomiast chce sprawdzić, jak rozdzielono kapitał i odsetki.

Ale ja w historii konta daje"' filtruj ' daną pożyczkę i patrzę kazdą ratę splaconą w 2017r i zliczam ratę po racie.Oczywiscie tylko pozycję zysk i prowizja.

Edited by marek67

W dniu 23.03.2018 o 19:08, Pepik78 napisał:

PCC nie jest dla osoby fizycznej kosztem!  

A niby dlaczego i na jakiej podstawie skoro przychód ze zbycia wierzytelności nie stanowi przychodu z działalności gospodarczej a właś nie przychód ze sprzedaży praw majątkowych?

W dniu 23.03.2018 o 19:08, Pepik78 napisał:

Czemu wyliczasz podatek 18%?? Skoro od dochodów z PZ jest 19%. Dochody z PZ rozliczamy na PIT 38.

Dochód moim zdaniem nie podlega kumulacji z innymi dochodami, gdyż jeżeli rozliczamy się na PIT 38

No właśnie, że nie :)

@pmprogres, IMHO prawidłowo przyjmuje, że przychody z odpłatnego zbycia wierzytelności należy wykazać w PIT-36. No prawie :)

W świetle tej interpretacji https://interpretacje-podatkowe.org/wierzytelnosc/ippb1-4511-342-16-3-ks1 prawidłowe rozliczenie nabytej wierzytelności winno wyglądać jak niżej opiszę. By jednak było łatwiej zrozumieć istotę problemu pierw wyjaśnię to przykładzie

Za 6500  zł kopiliśmy wierzytelność o wartości 10.000 zł na która składa się się:

• rata płatna w październiku 2017 w kwocie 2.500 zł , w tym odsetki 100 zł,
  • rata płatna w listopadzie 2017 roku w kwocie 2500 zł, w tym odsetki 75 zł,
  • rata płatna w grudniu 2017 roku w kwocie 2500 zł, w tym odsetki 50 zł,
  • rata płatna w styczniu 2018 roku w kwocie 2500 zł, w tym odsetki 25 zł.

Załóżmy że dłużnik spłacił dług w terminie.

Oznacza to, że kupiliśmy za 6500 zł istniejącą wierzytelność do należności głównej w wysokości 9.750 zł i odsetek 250 zł. Ponieśliśmy też koszt PCC wysokości 65 zł.

Spłata należności głównej stanowi przychód z praw majątkowych o czym mówi art. 18 ustawy PIT stanowiąc, że za przychód z praw majątkowych uważa się w szczególności przychody z praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, praw do projektów wynalazczych, praw do topografii układów scalonych, znaków towarowych i wzorów zdobniczych, w tym również z odpłatnego zbycia tych praw.

Jak słusznie zauważa organ interpretujący przepis nie zawiera zamkniętego katalogu lecz wymienia przykłady, o czym świadczy użycie sformułowania "w szczególności". Użycie w tym przepisie formuły w tym również z odpłatnego zbycia praw majątkowych oznacza, że nie tylko ze zbycia tych praw ale także z ich realizacji.

Konsekwencją tego jest to, że osoba fizyczna powinna rozpoznać ten przychód tak jak to uczynił @pmprogres jako przychód podlegający wykazaniu w PIT-36 w poz. 74.

W naszym przykładzie wyniesie on:

• 2400 zł z raty październikowej,
  • 2425 zł z raty listopadowej i
  • 2450 z raty grudniowej

Łącznie przychód wyniesie 7.275 zł.

W kwestii kosztów... Kosztem uzyskania przychodu są wszelkie koszty poniesione w celu jego osiągnięcia o ile nie są wyraźnie ustawą wyłączone. W naszym przypadku będzie to koszt równy zapłaconej cenie czyli 6.500 zł oraz koszt PCC czyli 65 zł. Łącznie koszt wyniesie 6.565 zł a dochód z tego tytułu w roku 2017 wyniesie 710 zł.

Nie ma podstaw by nie łączyć tego dochodu z innymi dochodami. Dla porządku tylko dodam, że w przypadku terminowej spłaty raty styczniowej rozpoznamy w roku 2018 z tytułu tej umowy wyłącznie przychód, który będzie jednocześnie dochodem w kwocie 2.475 zł.

Co do odsetek mamy odmienną sytuację albowiem od odsetek pobierany jest na podstawie art. 30a podatek zryczałtowany. Nie wdając się w szczegóły niezależnie od tego czy prowadzimy działalność gospodarczą czy nie, gdyż wyłączenie z art. 30a yst. 1 pkt 1 dotyczy wyłącznie sytuacji uzyskiwania odsetek gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem naszej działalności - a tak w tym przypadku nie jest.

Tak więc odsetki od pożyczki podlegały będą zryczałtowanemu podatkowi w wysokości 19% i do kwoty uzyskanej w roku 2017 - czyli 225 zł wyniosą 42,75 zł bez odliczania jakichkolwiek kosztów albowiem nie pozwala na to art. 30a ust. 6 ustawy PIT.

Kwotę tę wykazujemy w poz. 216 PIT-36. Nie jest też błędem pominięcie tego podatku w poz 216 PIT-36 i wykazanie go w poz. 34 PIT-38. Nie ma jednak większego sensu tylko w tym celu składać PIT-38. Podatek od odsetek możemy też zadeklarować w poz. 52 PIT-36L. Pamiętać jednak musimy, by  nie deklarować go kilkukrotnie w różnych PITach.

Za rok 2018 zapłacimy 4,75 zł z tej pożyczki z tytułu odsetek od kwoty 25 zł.

Tak tylko gwoli ścisłości dodam, że istnieje "szkoła", która każe rozliczać koszty zakupu proporcjonalnie do rat i wysokości wierzytelności. Źródła tego upatruje się w treści art. 22 ust. 5c, który mówi, że "Koszty uzyskania przychodów, inne niż koszty bezpośrednio związane z przychodami, są potrącalne w dacie ich poniesienia. Jeżeli koszty te dotyczą okresu przekraczającego rok podatkowy, a nie jest możliwe określenie, jaka ich część dotyczy danego roku podatkowego, w takim przypadku stanowią koszty uzyskania przychodów proporcjonalnie do długości okresu, którego dotyczą." Ja tego stanowiska nie podzielam gdyż przepis ten tworzy wyjątek od reguły potrącania kosztu w chwili jego poniesienia i donoszą się wyłącznie do kosztów, które nie są bezpośrednio związane z przychodami. Koszt zakupu wierzytelności oraz koszt PCC jest jednak bez wątpienia związany bezpośrednio z przychodami a w konsekwencji można go potrącić w całości w chwili osiągnięcia przychodu do jego wysokości. 

Przy takim podejściu (proporcjonalnym rozliczeniu kosztu zakupu i PCC) w roku 2017 uzyskalibyśmy przychód 7.500 zł, koszt 4.776,96 zł i dochód 2723,96 zł podlegający wykazaniu w PIT-36 (PIT-38 bez zmian) oraz w roku 2018 przychód 2500 zł, koszt 1624,84 zł i dochód 875,16 zł.

Nie wiem skąd się bierze przekonanie, że te dochody należy rozliczać w PIT-38.

Coby dużo nie paplać i nie odsyłać bezpośrednio do samej ustawy odeślę do broszury https://www.e-pity.pl/cms/att/broszury2018/Broszura-PIT-38-za-2017.pdf. Na samym początku jest wyraźnie wskazane jakim celom on służy:

FORMULARZ PIT-38 JEST PRZEZNACZONY dla podatników, którzy w roku podatkowym uzyskali przychody:

1) z odpłatnego zbycia: − papierów wartościowych,

− pożyczonych papierów wartościowych (sprzedaż krótka),

− pochodnych instrumentów finansowych oraz realizacji praw z nich wynikających,

− udziałów w spółkach;

2) z tytułu objęcia udziałów (akcji) w spółkach albo wkładów w spółdzielniach w zamian za wkład niepieniężny w innej postaci niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część.

Możliwość rozliczenia w nim, podobnie jak w PIT-36 i PIT-36L m.in. zryczałtowanego podatku od odsetek od pożyczek wynika z tego, że generalnie podatek ten opłaca płatnik rozliczany jest przez płatnika (przedsiębiorcę) w deklaracji PIT-8AR i odsetki wypłacane są nam już po jego potrąceniu. Wówczas podatku dochodu tego i podatku nie deklarujemy nigdzie. Natomiast w przypadku udzielenia pożyczki przez osobę fizyczną innej osobie fizycznej (niepprzedsiębiorcy) lub zagranicznej osobie fizycznej lub prawnej podatek ten opłacony nie jest i musimy go zadeklarować w dowolnym składanym przez siebie PIT (PIT-36, PIT-36L bądź PIT-38).

• Thanks 1

Nie, możne wreszcie zrobią porządek z tymi błędami jakie się cały czas powtarzają, pożyczka w windykacji co najmniej od czterech miesięcy, kalendarzyk spłat znika  a ikonka możliwości powierniczego przelewu się nie pojawia. Zgłaszałem im to i za każdym razem niech Pan czeka.   

2 godziny temu, Bronio napisał:

działa Wam strona Pro-Zysku??

Nie działa u mnie

@pepperoniss podatek PCC-3 możemy rozliczyć jako nasze koszty, tylko i wyłącznie jeżeli prowadzimy działalność gospodarczą. Należy do grupy podatków rozliczanych w kosztach firmowych  takich jak: podatek VAT, podatek od nieruchomości, podatek od środków transportu, podatek od czynności cywilno-prawnych. Na przykład przedsiębiorca  może rozliczyć PCC-3 "jeżeli transakcja zakupu dotyczyła środka trwałego, podatek od czynności cywilnoprawnych podlega rozliczeniu w kosztach poprzez odpisy amortyzacyjne".

Natomiast osoba fizyczna nie może zaliczyć tego podatku do kosztów. Odnośnie Twojej interpretacji byłem w lutym w moim US i stwierdzono, że nie możnością jest odliczyć PCC-3 przez osobę fizyczną, jako koszt uzyskania przychodu.

Ps czy ten link który podałeś to właśnie nie dotyczy rozliczenia osoby, która prowadzi działalność gospodarczą?

" Wnioskodawca posiada rezydencję podatkową w Polsce - Wnioskodawca podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce. Wnioskodawca będzie wspólnikiem Spółki komandytowej (SK2). SK2 będzie wspólnikiem innej spółki komandytowej (SK1). Obie Spółki komandytowe powstaną z przekształcenia ze spółek kapitałowych (spółek z ograniczoną odpowiedzialnością). "

2 minuty temu, marek67 napisał:

Nie działa u mnie

Główna strona działa bez zarzutu.

3 minuty temu, zidane7 napisał:

Działa bez problemu

Teraz u mnie działa ja mam operę i dawała komunikat ze strona nie ma certyfikatu

faktycznie strona główna jest bez certyfikatu i jeżeli ktoś korzysta np z mozilli, to ona sama zabezpiecza wejście i wywala komunikat. Natomiast ja dodałem stronę główną do zaufanych, czyli dla mozilli to jest wyjątek i działa za każdym razem. Strona logowania natomiast jest szyfrowana ssl i nie widzę przeszkód, żeby się nie logować.

Problemy z wejściem na główną mogą być na telefonie.

Edited by Pepik78

19 minut temu, Pepik78 napisał:

@pepperoniss podatek PCC-3 możemy rozliczyć jako nasze koszty, tylko i wyłącznie jeżeli prowadzimy działalność gospodarczą.

Nie tylko. 

Jak bowiem stanowi art. 22 ust. 1 ustawy PIT  "Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23". W którym miejscu w art 23 wg Ciebie -wyłącza z kosztów zapłacony PCC? Nie będę się upierał, że tym przydługim art. 23 takiego wyłączenia nie ma ale skoro kategorycznie twierdzisz, że PCC nie stanowi kosztu to wskaż z czego miałoby to wynikać :)

Co więcej, PCC od przelewu wierzytelności nie mogłoby stanowić kosztu uzyskania przychodu z działalności gospodarczej ponieważ przychody uzyskane ze spłaty wierzytelności i odsetek nie stanowią nigdy przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej lecz stanowią przychód z praw majątkowych. Tak więc właśnie art. 22 ust. 1 nie pozwala wprost na zaliczenie tych kosztów do kosztów działalności gospodarczej ponieważ PCC zostało poniesione w celu osiągnięcia przychodu z praw majątkowych a nie działalności gospodarczej.

48 minut temu, Pepik78 napisał:

Ps czy ten link który podałeś to właśnie nie dotyczy rozliczenia osoby, która prowadzi działalność gospodarczą?

" Wnioskodawca posiada rezydencję podatkową w Polsce - Wnioskodawca podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce. Wnioskodawca będzie wspólnikiem Spółki komandytowej (SK2). SK2 będzie wspólnikiem innej spółki komandytowej (SK1). Obie Spółki komandytowe powstaną z przekształcenia ze spółek kapitałowych (spółek z ograniczoną odpowiedzialnością). "

Oczywiście, że dotyczy a to dlatego, że dla wspólników spółki komandytowej, podobnie jak i spółki jawnej i cywilnej jest ona przezroczysta w zakresie podatków dochodowych. Spółka taka nie jest podatnikiem podatku dochodowego a podatek dochodowy (PIT lub CIT) płacą wspólnicy rozdzielając przychody i koszty proporcjonalnie do swojego udziału w zyskach spółki.

53 minuty temu, Pepik78 napisał:

Natomiast osoba fizyczna nie może zaliczyć tego podatku do kosztów. Odnośnie Twojej interpretacji byłem w lutym w moim US i stwierdzono, że nie możnością jest odliczyć PCC-3 przez osobę fizyczną, jako koszt uzyskania przychodu.

Szkoda, że nie zapytałeś z czego to wynika :)

@pepperoniss no cóż jutro będę musiał zadzwonić do Wawy na informację podatkową. Mam nadzieję, że nie będę 30 lub 50-ty w kolejce wisząc na słuchawce :)

ps ja nie napisałem, że PCC-3 nie jest kosztem, tylko, że nie można go rozliczyć.

1 minutę temu, Pepik78 napisał:

ps ja nie napisałem, że PCC-3 nie jest kosztem, tylko, że nie można go rozliczyć.

Jeżeli nie można rozliczyć to nie jest kosztem uzyskania przychodu :) Albo, jak w przypadku odsetek od pożyczek nie ustala się kosztu gdyż opodatkowaniu podlega przychód a nie dochód.

Tam gdzie jest dochód opodatkowaniu podlega nadwyżka przychodów nad kosztami uzyskania przychodów a wynika to z art. 9 ust. 2 ustawy: "Dochodem ze źródła przychodów, jeżeli przepisy art. 24-25 oraz art. 30f nie stanowią inaczej, jest nadwyżka sumy przychodów z tego źródła nad kosztami ich uzyskania osiągnięta w roku podatkowym. Jeżeli koszty uzyskania przekraczają sumę przychodów, różnica jest stratą ze źródła przychodów." Co istotne, o do tego nawiązuję w poprzednim wpisie, wyraźnie jest tu powiedziane, że chodzi o nadwyżkę przychodów z konkretnego źródła nad kosztami ich uzyskania. Właśnie z tego wynika, że jeżeli przychód kwalifikujemy do przychodów z praw majątkowych (art. 18) to koszt z nim związany może stanowić koszt uzyskania przychodów tylko z tego źródła przychodów i nie można go rozliczyć w kosztach działalności gospodarczej. Albo w tym samym źródle albo wcale...

54 minuty temu, Pepik78 napisał:

jeżeli transakcja zakupu dotyczyła środka trwałego, podatek od czynności cywilnoprawnych podlega rozliczeniu w kosztach poprzez odpisy amortyzacyjne

Zgadza się chociaż i to niekoniecznie. Jest tak dlatego, że środki trwałe zalicza się w koszty nie bezpośrednio a poprzez amortyzację liczoną od wartości początkowej środka trwałego. Art. 22g ust. 1 stanowi zaś, że wartość początkową (zwykle) stanowi cena nabycia zaś art. 22g ust. 3 stanowi, że "za cenę nabycia uważa się kwotę należną zbywcy, powiększoną o koszty związane z zakupem naliczone do dnia przekazania środka trwałego do używania". Jeśli więc zapłacisz PCC od nabycia środka trwałego przed oddaniem go do używania to nie możesz tego podatku zaliczyć wprost do kosztów ale wyłącznie poprzez amortyzacje. Jednak jeśli oddasz środek trwały przed zapłatą podatku to zapłacony podatek zaliczysz wprost w koszty. W tym przypadku koszty pozarolniczej działalności gospodarczej  albowiem wydatek służy uzyskaniu przychodów z działalności gospodarczej.

Jeśli zapłacisz podatek PCC z innego tytułu i ma to związek z przychodem to też możesz go rozliczyć. Więcej, jeśli dogadasz się z dłużnikiem, że zabezpieczy Ci pożyczkę hipoteką to zarówno PCC, opłata notarialna i opłata od wniosku o wpis hipoteki będzie stanowiła koszt uzyskania przychodu i będzie mogła być rozliczona. Nie inaczej jest też z opłatą sądową od pozwu, wynagrodzeniem zapłaconym mecenasowi, opłatą egzekucyjną. trzeba jednak pamiętać, że zwindykowane przez komornika należności należy zaliczyć do przychodów z praw majątkowych.

drodzy koledzy inwestorzy właśnie wróciłem z podróży po śląsku w celu odwiedzenia części moich dłużników, efekty tego wypadu są DOŚĆ zaskakujące otóż większość tych dłużników twierdzi że nikt nie kontaktował się z nimi w celu ustalenia spłat pożyczek po zamknięciu punktów KCH. kilku nie ma numerów kont do wpłat bieżących rat(wiem że część z nich przyjmuje taką linię obrony i do końca im w to nie chcę wierzyć) czego ja również nie byłem w stanie im podać -mam pytanie do P. Zawiszy czy Wy z premedytacją kierujecie wszystkie pożyczki na drogę sądową w celu uzyskania dodatkowych zysków zastępstwa sądowego?????? dlaczego nie podajecie klientom numeru konta do wpłat ,pod jaki numer mają dzwonić aby taki numer konta dostać, wiem że powinni go mieć w dokumentacji umowy danej pożyczki ale część z nich to osoby przebywające pod kilkoma adresami (jak się dziś dowiedziałem od rodzin czy sąsiadów )proszę o podanie konta do wpłat rat pożyczek na tym forum!!!!!!!!!ludzie wyrażają chęć spłaty ale niestety nikt im w tym  nie pomaga,kolejne pytanie brzmi -czy klient który wpłaci zaległą ratę lub raty pożyczki którą ja widzę w systemie jako -wypowiedzenie umowy pożyczki-to czy po wpłacie zaległych rat może on spłacać resztę pożyczki zgodnie z harmonogramem spłat??????????

Edited by slawko1979

@pepperoniss tak jak pisałem wcześniej zadzwonię na infolinię podatkową do warszawy w dniu jutrzejszym i przedstawię sytuację. Według mnie osoba fizyczna nie ma prawa zaliczyć PCC-3 jako koszt uzyskania przychodu gdyż " „Kosztami uzyskania przychodu są wszelkie racjonalne i gospodarczo uzasadnione wydatki związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, których celem jest osiągnięcie, zabezpieczenie i zachowanie źródła przychodów”. (wyrok NSA z dnia 13 marca 1998 r., I SA/Lu 230/97" 

Według mnie tylko firma lub osoba prowadząca działalność gospodarczą może zaliczyć ten podatek jako koszt uzyskania przychodu. Natomiast jeżeli jest inaczej, to będę na prawdę w wielkim szoku, gdyż to by oznaczało, że prawdopodobnie 99% inwestorów, źle rozliczyło się w latach poprzednich, płacąc większy podatek niż trzeba.

Być może błędnie myślę ale sprawa jest warta wyjaśnienia:)

Jeszcze znalazłem taką interpretację:

https://www.podatki.biz/artykuly/14_13955.htm

Poniesione wydatki w postaci zapłaconego podatku od czynności cywilnoprawnych z tytułu wniesionego wkładu niepieniężnego do spółki osobowej nie stanowią jednak kosztów uzyskania przychodów ze źródła przychodu, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 powoływanej ustawy tj. z pozarolniczej działalności gospodarczej. Przedmiotowe wydatki zostały bowiem poniesione w związku z otrzymaniem praw majątkowych w spółce osobowej, nie zaś w związku z przychodami z działalności gospodarczej Spółki. W świetle powyższego dopiero w przypadku sprzedaży praw majątkowych wydatki na ich objęcie mogą stanowić koszty uzyskania przychodów pod warunkiem, iż zostały poniesione przez wspólnika obejmującego udział w spółce osobowej a nie przez Spółkę.

Reasumując, stwierdzić należy, iż wartość zapłaconego przez Spółkę podatek od czynności cywilnoprawnych nie stanowi dla Wnioskodawcy kosztów uzyskania przychodów ze źródła przychodu jakim jest pozarolniczej działalności gospodarczej, z uwagi na fakt, że dotyczą innego źródła przychodu określonego dla wspólników będących osobami fizycznymi w art. 10 ust. 1 pkt 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego należało uznać za nieprawidłowe.

Interpretacja indywidualna z dnia 08.04.2011 r., sygn. IPPB1/415-50/11-2/KS - Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie

Edited by Pepik78