Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

ewenement

Kopanie kryptowalut- Obecna sytuacja

Recommended Posts

Witam, czy ktoś z was ma doświadczenia związane z kopaniem kryptowalut? Chciałbym się dowiedzieć jak obecnie wygląda sytuacja na rynku kopaczy, opłacalność inwestycji, perspektywy na przyszłość. Ostatnio ciężko znaleźć rzetelne sytuacje jak sprawa wygląda, w jednych postach ludzie sugerują że jest to na granicy opłacalności, a w tym samym czasie inni dalej rozwijają kopalnie

BTC się nie opłaca ale jeśli chodzi o altcoiny to jak najbardziej ale czas zwrotu około roku (zależne od kursu i trudności kopania)
na tą chwilę bardzo opłacalne jest kopanie ETH, koszt koparki to jakieś 8500 zł (moc 160-180 MH/s) a przy obecnej cenie 38$ (jeśli się utrzyma) to czas zwrotu około pół roku (przy kosztach prądu 0,55 zł za kilowat dzienny zysk około 13$ czyli jakieś 52 zł przy obecnym kursie dolara)
co do przyszłości to rynek jest tak chwiejny jak ludzie którzy go tworzą, aczkolwiek jest to nadal opłacalne
plusem jest też że taką koparką opartą na kartach graficznych możesz kopać wiele kryptowalut co oznacza że nie jesteś uzależniony od jednej
co do kopalni to myślę że rozwijają ci co mają tani prąd

Cos niesamowitego dzieje sie z cenami cryptowalut. ETH, XMR, ETC, ZEC poszybowały niezle to the moon.

Kopanie znowu nabiera sensu :)

• Like 1

Witam mam pytanie czy jest sens inwestowania w małą elektrownie fotowoltaiczną lub wiatrową na własne potrzeby w celu otworzenia malej kopalni kryptowalut. Całość jeśli chodzi o inwestycje to ok 200.000 pln prąd i ok 400.000pln sprzęt do kopania kryptowalut czy są lepsze metody pomnożenia takiej kwoty chodzi mi tutaj o comiesięczny zysk pozdrawiam    

Teoretycznie i tak i nie. Mam dokładnie ten sam problem. Robiłeś jakieś wyliczenia i na czym chcesz kopać ? Ja na start myśle o 100tys w maszyny. Troche sie boje pakować wiecej bo po prostu technicznie jestem noga. Flashowac karty czy plyte to nie problem ale co dalej ?

Wiem że koparki od znanego Pana chodzą na alle.. po 12-17 tys , ja te same podzespoły jestem wstanie kupić sporo taniej ( 40% ) ale ustawic tego chyba nie umiem. Testowalem na rx470 to fantazja mnie poniosła zderzyłem sie ze sciana i karte upaliłem :))

Outsider, jeśli wiesz jak taką koparkę zbudować i masz dostęp do tanich podzespołów to samo ustawieni żeby taka kopała to wystarczy poszukać w necie, jest dużo filmików na youtube czy też poradników jak takie koparki zoptymalizować żeby działały stabilnie, a jeśli  już bardzo nie chcesz się tego podejmować to myślę, że jeśli poprosisz kogoś kto takie koparki stawia to za odpowiednią kwotę ci je zoptymalizuje, aczkolwiek tak jak pisałem wcześniej w necie jest tego pełno

Tu masz racje. Ja powiem że do tej pory bardzo hobbistycznie podchodziłem. Tak że zabawy w BIOSie itp robiłem z ciekawości i przekonania czy sie da czy nie. A tutaj mówie o wpakowaniu sporej ilości pieniędzy w karty itd. Może jeszcze inaczej strata 2-3 tys dla mnie to powiedzmy wkurzenie sie i zlosc ale nie upadek finansowy a stracic ot tak 70tys to auta 2 lata nie zmienie. Widze że głównie filmiki o rasowaniu polegają na podkreceniu taktowania przy czym bez obniżania napięc. Albo obniżanie napieć i utrata mocy gpu. A mi chodzi o znalezieniu się w punkcie najbardziej zbliżonym ideau. Na wspomnianym rx krecenie w gore i temp w zakresie 75st. to nic trudnego ( jak dla mnie 3-4h pracy za 1wszym razem ) ale obniżanie napiec nie wyszlo. Mialem wspolczynnik +25% gpu i stabilnie -15% napiecie. Potem poniosła mnie fantazja. Niewiem czy słabej jakości risser nie zawiodĺ lub skok napiecia na zasilaczu bo przyznaje ups nie podpiałem wiec niewiem tez czy tu niepipełniłem błędu. Szukam osób powiedzmy co dłubia jak ja. Po 1 rozmowe o pomocy odbyłem. To wyszło że taniej żebym 2 i pol geforca spalił :)

ja widzę, że kolega trochę odważniej działa bo podkręca samemu, mi bardziej chodziło o gotowe programy z ustawieniami i już tylko wydobycie, raczej szedłbym w to żeby zmniejszać pobór energii a nie za tym żeby podkręcać karty bo lepiej żeby chodził stabilnie i długo a nie padły po roku

No właśnie, ale widze że też mniej wiecej wiesz o co chodzi. Ja na to mam taki pogląd że być blisko OC - i z tamtego poziomu próbować zbić napięcie.

Bo ameryki nie odkryje jak powiem że karty są z reguły wydawane w 2 wersjach mocy a gwarancje producent daje taką samą. Z tym że ta mocniejsza zawsze jest 300zł droższa na 10szt masz 3k. Dlatego każdy producent koparek składa na 3-4 modelach warianty. A najlepeij mieć w koparce 1model.

A masz jakiegoś " softa " ulubionego ? Bo ja widziałen na żywo ten od żet technology i wyglada fajnie ale mi brakuje w nim funkcjonalnosci i opcji.

jeśli chodzi o koparkę to w tym momencie żadnej nie posiadam ale wcześniej działałem właśnie na tym sofcie od żet technology i wydaje mi się że ich ustawienia wydajność do ekonomiczność były bardzo dobre, próbowałem też innego softa (nie pamiętam nazwy) i również działał bardzo dobrze dopóki nie zacząłem się nim zbytnio bawić a że jestem laikiem jeśli chodzi o softy to nie wyszło mi to na dobre

z tego co ostatnio widze to chyba rx480 mają największą popularność w koparkach 

dobrze wiedzieć, że producenci wydają dwie wersje karty (nigdy się tym nie interesowałem), możesz powiedzieć jak je rozróżnić

Przy kopaniu GPU, kart nie kręci się. Wręcz przeciwnie. Ustawiam na 70% mocy żeby

prądu za duzo nie ciągnał. Spadek poboru mocy ok. 50% a spadek wydobycia 10%.

A kopanie przy temp 75C to proszenie się o kłopoty. Moje karty nie przekraczają temp 60C.

Oo właśnie Panowie oto chodzi bez kłutni konstruktywne uwagi.

Niewiem czy wolno wklejac linki ale prosze :

http://www.komputerswiat.pl/centrum-wiedzy-konsumenta/gaming/wszystko-o-kartach-graficznych/co-musisz-wiedziec-o-kartach-graficznych.aspx

Jest tu dosyć fajnie opisane jak rozróżniać karty.

Dalej odnośnie kopania i krecenia lub nie. Kolego "bufi" coś racji masz chyba nawet sporo ale czy do końca ? Z tego co czytam to wszyscy zawsze staraja się kupić karte gpu w wersji " podstawowej" wymieniają paste , regulują wiatrak i kreca ją pod OC. Następnie zaczyna się faza eksperymentu ile w dół z napięciem. Ale podchodząc od strony ekonomicznej to prąd to nasz surowiec i wiadomo im mniej go zużyjemy tym większa efektywność.

Outsider* dzięki za linka,

bufi* możesz powiedzieć jakich programów używasz do regulowania mocy ?

MSI Afterburner. Ale on zdaje sie jest tylko pod Nvidię.

tak sobie poczytalem i znalazlem ze koszt dobrej kopary to jakies 7k a podobna sprzedaja na allegro za 12k. pytanie tylko czy wiedza skladajacego jest tyle warta i czy samemu tez bawic sie w ryzyko podkrecania. a moze lepiej kupic jedna sprawdzic jak jest podkrecona i zrobic sobie druga za pol ceny?

Motherboard 1 x ASRock H97 Anniversary $90 Processor 1 x Intel Celeron G1840 CPU $45 Memory 1 x 4GB DDR3 DIMM $20 Power Supply 1 x 1200w Seasonic Platinum $260 GPUs 3-6 x Radeon RX 470 video cards ~$180 each Boot Device 1 x 60GB SSD -or- USB stick (Linux) $5 - $35 Case 1 x build your own* -or- open frame case $35 - $200

Witam ponawiam pytanie chciałbym zainwestować w darmowy prąd ( wiatr i słońce ) :) na ten cel chce przeznaczyć ok 150.000zł czy mając darmowy prąd opłaca sie kupić ten sprzęt 

http://allegro.pl/koparka-kryptowalut-zcash-miner-ethereum-bitcoin-i6786743142.html

w ilości 10szt co sadzicie o takiej inwestycji ?????? łaczny koszt inwestycji ok 350.000zł  

powiem ci że drogi zestaw wybrałeś, dobre zestawy chodzą po 12 do 13 tyś., chyba nawet na tym forum ogłaszał się ktoś, że takie koparki montuje,
jeśli będziesz miał kolektory czy też turbinke wiatrową to jak najbardziej się opłaca

Edited by Lincoln

Szklarmus.

Patrzac na to co się dzieje na rynku altcoinow to i tak sie opłaca. Jesli chodzi o kupowanie koparek na allegro też nie odradzam. Plus ich jest taki że masz do kogo mieć pretensje.

Jeśli robimy coś sami to sami do siebie możemy mieć pretensje. Ja mam do kupienia geforcy 1080 po 230-260$ te czarne. Cena w pl około 3100zl. Dlatego poważnie myśle o tej sprawie.

Jesli chodzi o tematy oze i foto to działam od 2011r w temacie - szczerze projektow wyliczen i inwestorow przerobiłem mase zdecydowanych jest 2 :). Ja akurat spinam projekty technicznie i od strony przepisów . Powiem z cała odpowiedzialnoscia ze pv. jako samo źródlo to w polsce sie oplaca troche bardziej od rowera z dynamem. Ale jesli ktos wykorzystuje maxa i sam zuzywa to sie to wtedy bilansuje. Jak ktos bedzie chcial to wytlumacze.

Powiem Wam też ciekawostke.

Macie wiatrak np 500kw. I prad sie sprzedaje do sieci. Wszystko super ale to Wy zglaszacie dystrybucji ile wg Waszych wyliczen wepchacie w siec. To sa tzw prognozy na podstawie ktorych jestescie rozliczani i diabel tkwi w szczegolach podacie ze w dacie od 1 do 10 wepchcacie np 50mwh

I sie okazuje ze wieje i wepchaliscie 50mwh w 3 dni. Pytanie co sie dzieje ? Od 4 do 10 wiatrak chodzi tylko w ramach podtrzymania wlasnych potrzeb. To taka magia . A CZEMU wiatrak sie nie kreci :)

Witam ponownie bo wielu dniach rozmowy z żoną i wymianie bardzo burzliwych zdań wchodzę w interes odnośnie kryptowalut i kopania ich kupiłem na raty ten sprzęt 

https://mineflow.pl/produkt/koparka-kryptowalut-ethereum-zcash-monero-btc

kupiłem na raty ten sprzęt ponieważ żona nie chce od razu inwestować dużych pieniędzy chce zobaczyć czy to opłacalny biznes aby zainwestować dużo więcej. Sprzęt tak jak pisałem kupiony na raty 36 rat po 401 zł rata zarobki miesięczne układają się miedzy 1500-2000 zł na miesiąc. Prąd odpada ponieważ 1200W mam za darmo a maszyna ciągnie maxymalnie 950W.  Bede tutaj lub w osobnym wątku przedstawiał ile udało się wykopać miesiecznie. Urobek będe starał się sprzedawać w partiach co 4 miesiące. Kopał  będe  ETC  ETH  ZEC lub Monero(XMR) 

Edited by szklaramus

Witam.

Akurat u tego co kupiłeś maszynke sam bym kupił gdybym nie miał możliwości mieć podzespołów dalej. Oglądałem jego filmy na YT i uważam że bajek nie opowiada. Taki w moim odczuciu solidny gość. Jedyne co w nim mnie dziwi to to że poniekąd sprzedaje DasCoiny. Chodz mam wrażenie że się od kolegów leciutko odcina. Oni swoje on swoje. Mogłeś sie mu pochwalić że jesteś tu na forum to byś dostał zwyżke % hehe. Jego kumple naszego forum delikatnie mówiąc nie lubią.

Witam ponownie niestety nie kupiłem koparki od tego gościa ponieważ raty prze allegro nie chciały przejść :( przeszły dla innej firmy z Poznania i koparke kupiłem tutaj 

http://allegro.pl/koparka-bitcoin-ethereum-zcash-monero-6x-rx-480-i6763678372.html

cena troszke droższa ale wydajniejszy sprzęt oczekiwanie ok 14 dni gdzie u poprzednika obecnie czekanie to 40 dni troszke porazka powinna być znizka na tyle ile przez ten czas bym nakopał :) bo kase dostaje od razu raty minimalnie droższe 480zł na miesiąc przez 3 lata. Oprogramowanie teraz jest pozmienane w ZET i wprowadzili automat ktory sam określa jaka kryptowalute opłaca sie kopać napisze jakie osiągi i ile udaje mi sie ukopać dziennie 

Czyli za 2-3 tygodnie, nabędziesz niepisane prawo do obchodzenia Barbórki :) gratuluje, no ciekawy jestem jak to się realnie będzie odbywać, a przy okazji 40 dni to troche długo.

Ja trzymam się swojego szalonego pomysłu budowania sprzętów samemu. Myśle że do końca sierpnia uruchomie około 15 koparek.

Aktualnie jestem na etapie przerabiania pomieszczenia pod " kopalnie" i testów narazie spaliłem 1 rx'a :)

Witam napisze jak tam mój sprzęt niestety są duże problemy z dostępnościa kart RX580 i wszyscy czekają za kartami. Byłem osobiście w Poznaniu na drzwiach otwartych firmy ŹET dużo sie dowiedziałem obejrzałem nowinki jeśli chodzi o koparki jedyne co brakowało to wyjechać ze swoim już zapłaconym sprzętem jak tylko coś się ruszy w temacie dam znać napisze jakie realne osiągi  pozdro 

Szklarmus temat crypto jest ciekawy, ale odnośnie korekty jaka nastąpiła to powiem Wam że połowicznie się ciesze sprzedałem zcash po 247$ mimo że byl po 280$ - ja na taka kwote ofert nie miałem i sprzedałem kilka btc po 2750$ to tyle z plusow bo z minusow mogłem pogonić monero i nie pogoniłen i mogłem pogonic eter classic i nie pogonilem. Teraz się zawziąlen i kopie na umur eth classic ciekawe co z tego będzie i zcash po trochu. Aa nie kopie etheru bo czuje ze do kocna roku wyjda z nim jaja co raz wiecej osob ma tez taka teze ( chodz nie mowie bo xxx ich mam ) i byloby spoko gdybym je pogonil po te 500 $ hehe

Z tego co sie zorientowalem, od osoby ktora w krypto siedzi od 5 lat to okolo 5 razy wiecej sie zarobi kupujac alty badz nimi handlujac niz je kopiac, sam sie przymierzalem do zakupu koparki ale z uwagi na ta informacje sie wstrzymalem i teraz zbieram darmowe BTC oraz handluje altami na gieldach i powiem Wam ze nawet 100% dziennie da sie na tym wyjsc wiec mysle ze warto ten zakup dwukrotnie przemyslec, za cene koparki moge kupic wiele tysiecy wartosciowych altow ze nawet milion $ moge na nich zarobic za kilka lat, tak to wyglada z mojego punktu widzenia na ten moment.

I rowniez kopie alty na moim PC, kopanie prockiem, tez sie na tym co nieco da zarobic, tak wstepnie oceniajac :)