Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

hyip monitor

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

 

sketch-logo.png

 

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

 

Reklama




xavix87

Inwestycja w rolnictwo

Recommended Posts

Jestem juz po 30-tce i od dwoch lat rodzi sie we mnie pasja do rolnictwa.

W zeszlym roku na probe w ogrodzie postawilem szkarnie, ponadto ogrodzilem kilkanascie m2, zbudowalem tam kurnik, zakupilem 10 kur niosek i zdobywalem wiedze o hodowli w teorii jak i praktyce.

Mysle zeby to robic na szerszą skale kilku tysiecy niosek i zarabiac na tym powazniejsze pieniadze , teraz mięso i jajka bio są modne i drogie.  Metoda sprzedazy: część do skupow, reszta przez: stali klienci, rynek, ulotki ,wlasne www z jakims programem partnerskim. Chetnie  tez wejde z kims we wspolprace w taki projekt 50/50, dzierzawa ziemi wyniesie z 10-20k rocznie, kury 10-15 zl od sztuki, koszy ogrodzenia i kurnika grosze, kupie  z 10 metrow szesciennych dech z tartaku i sam zbuduje

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę się na tym znam można powiedzieć. Jaki gatunek kury chcesz mieć? Kurnik na kilka tys z samych desek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zacząć od innej strony, zapisać się do jakiejś proekologicznej fundacji i brać udział w wydarzeniach typu Extinction Rebellion i strajkować przeciwko męczeniu biednych kur zamęczanych w hodowlach klatkowych. Obecnie kurniki i przemysł drobiarski zatruwa całe środowisko, mięso z kur jest niezdrowe z takich hodowli i lepiej już przejść na wegetarianizm.

Pomysł sam w sobie dobry jeżeli wprowadzi się ustawodawstwo, iż drób może być hodowany tylko w wolno wybiegowych kurnikach i w stadach liczących maksymalnie 2000 sztuk.

Obecnie ten styl hodowli, o który Ci chodzi jest na szeroką skalę stosowany przez rolników w Polsce, którzy posiadają swoją bazę zadowolonych klientów. Tylko taka różnica w skali, że te przydomowe hodowle są dodatkowym dochodem i nie nastręczają zbyt dużych nakładów inwestycyjnych. Kury są szczęśliwe, gdyż gospodarz często ma warunki, w których kury czują się najlepiej, świeży pokarm, możliwość grzebania w ziemi za robakami oraz drobnymi kamykami, którymi pomagają sobie w trawieniu pokarmu. Stała baza klientów, którą ogranicza zazwyczaj czas i możliwości (produktywność ) stada. Ale tak jak mówię są to biznesy mające na celu zasilić domowy budżet dodatkowym groszem. Inna sprawa to sprawa tych przemysłowych kurników. Właściciele zmieniają sobie co lepsze samochody i mają w nosie co dzieje się ze środowiskiem i jakością życia mieszkańców terenów położonych w promieniu 1,5 km od takiego kurnika.

Po tym wstępie ideologiczno, socjologicznym rynku drobiarskiego mogę jednak polecić każdemu zainteresowanemu zakupienie też książek z tego tematu. Taką pozycją, którą warto przewertować jest "Chów drobiu" pod redakcją Ewy Świerczewskiej. Z niej można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy na temat hodowli drobiu, nie tylko kur, ale także indyków, gęsi, kaczek albo perliczek. Nie wiem z jakich książek ty korzystałeś, ale z niej można się dowiedzieć w jaki sposób dobierać pasze dla drobiu, jak przebiega proces wylęgu, itd. W sukcesie hodowli ważne jest też niedopuszczenie do wymarcia stada w wyniku różnego rodzaju chorób. Najczęściej stado narażone jest na rozprzestrzenianie się chorób w pierwszych miesiącach życia drobiu. Niekiedy paść może nawet 70-80% stada. W przypadku pojawienia się tego problemu dodatkowym nakładem jest wizyta w najbliższej stacji weterynaryjnej i zakup takich preparatów jak polfamix, itd. W przypadku pojawienia się problemu wysokiej śmiertelności w stadzie konieczne jest  przeniesienia stada lub jego likwidacja i zdezynfekowanie miejsca chowu. Przyczyną pojawienia się wysokiej śmiertelność w stadzie może być przegrzanie w początkowej fazie rozwoju kurcząt, zatrucie amoniakiem lub zapylenie. Ważne jest zatem wietrzenie kurnika i wypuszczanie kurcząt na zewnątrz. Trzeba też pamiętać, aby przebywały w optymalnych temperaturach, gdyż w chłodniejsze dni kurczęta nie powinny ulegać wyziębieniu.Z tym, że bardziej niebezpieczne od chłodu są przeciągi.

Garść ekonomiki, jak wiadomo w każdym biznesie najważniejszy jest czynnik ludzki. Jeżeli obecnie masz około 10 kur, to ich produktywność nie jest aż tak wysoka aby tygodniowo obsłużyć 5 klientów, którzy co tydzień średnio zgłaszają popyt na  15 jaj. 15 jaj*5 = 75. Przyjmijmy, że kura w wolnym wybiegu składa 1 jajo na dzień. Z tym, że doświadczeni hodowcy wiedzą, iż kury taką produktywność osiągają jedynie przez pierwsze 2-3 miesiące nieśności. Dalej ich produktywność spada do 1 jajka na dwa dni. Oczywiście zależy też to od naroszczenia, gdyż zdarza się że przez 3 tygodnie kura nie znosi jajek. Kwestia hormonalna.

Ważne w produktywności stada są warunku klimatyczne. Zimą nieśność kur spada z powodu zimna. Aby utrzymać nieśność kur na znośnym poziomie należy zapewnić im ogrzewanie kurnika.

Dalsza liczbologia. Zatem, aby zaspokoić tygodniowy popyt 5 klientów potrzeba 11 kur (75  jaj = popyt, podaż = 75/7 jaj na tydzień składanych przez jedną kurę =  11). Przy średniej cenie 0,7 zł za jajko mamy przychód 52,5 złotych na tydzień. Dla średniozamożnej rodziny rolniczej ten dodatkowy dochód na tydzień jest całkiem znaczny, gdyż pozwala na zaspokojenie popytu na żywność i inne wydatki. Oczywiście wielkość stad jest w większości większa i popyt nie jest zazwyczaj regularny, gdyż klienci zazwyczaj zamawiają dla siebie, rodziny i znajomych. Czasami dokonują zakupów raz na dwa tygodnie lub raz w miesiącu. Jednakże, to co podałem jest to minimum, ale maksymalnie w wolnym wybiegu może być do 300 sztuk drobiu i tygodniowy utarg jest prawie 10 razy większy. Jeżeli zaś chodzi o samą strukturę stada to ważne jest, aby kogutów było znacznie mniej niż kur. Zazwyczaj optymalna liczba kogutów w stosunku do liczby kur to 1 kogut na 15 kur. Do tego dochodzi jeszcze sprzedaż mięsa, wstępnie otrybowanego, zazwyczaj sprzedawane jest mięso z kogutów, rzadziej z kur, gdyż wiadomo, iż kura znosząca jaja jest cenna, a kiedy się starzeje jej mięso jest zbyt twarde i traci swoje cenne walory smakowe. Wstępnie przygotowany do przyrządzenia kogut to wydatek około 40 zł. Ile takich kogutów może jedna osoba przygotować dla odbiorcy. Maksymalnie 5, jeżeli jest 5 klientów. Mamy zatem 200 zł przychodu tygodniowo.

Bardzo ciekawy temat, napisałem ten tekst nie tylko w odpowiedzi dla Ciebie xavix87, ale też dla innych czytelników forum. Mam nadzieję, że pomogłem i tekst ten trochę rozjaśni temat chowu przydomowego drobiu i zainspiruje innych do tego typu działalności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×