Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

Crisunio

Kilka pytań dodtyczących lokat

Recommended Posts

Witajcie, chciałem zapytać:

"Proponujemy Ci na start lokatę na okres 2 miesięcy, o oprocentowaniu stałym wynoszącym 7,5% w skali roku. Teraz możesz zerwać lokatę kiedy chcesz bez utraty odsetek!"

<- To oznacza że po 2mc dostaję 7,5% ? czyli jak zainwestuję 10k to po 2mc będę miał 10750zł ?

Z zysków lokatowych odprowadza się podatek ? Jeśli tak to jaki pit mnie zobowiązuję ? jakaś instrukcja by mi się przydała :P

Nie, wyraźnie jest napisane "o oprocentowaniu stałym wynoszącym 7,5% w skali roku"

To oznacza, że po 2 miesiącach będziesz miał 7,5%*2/12*10k = ok. 125 zł odsetek minus podatek.

Jeśli chodzi o podatek to banki same go odprowadzają i żadnego PIT-a się nie wypełnia.

a może zainteresuje was taka lokata, 5,00%% lub 5,55% (nowe środki) na okres 3 miesięcy z oprocentowaniem stałym, wpłaya minimum 1000 zł taka oferta jest dostepna w skoku wolomin, ja wlasnie jestem umówiony z zona i idziemy dzis do odxziału załoc te lokate

10k zainwestuj gdzieś, a nie trzymaj na lokacie, strata czasu

Ja polecam alternatywę dla lokaty bankowej - jeden z produktów dostępnych na rynku. Wpłacasz min 20.000 zł. Opłata likwidacyjna nie jest pobierana  po 3 roku trwania "polisy". Przed upływem 3 lat opłata likwidacyjna i opłata za wystawienie polisy wynosi jedynie 540 zł niezależnie do tego jaką kwotę mamy zainwestowaną. Np. inwestujemy 100.000 zł i przy likwidacji np po roku koszty likwidacyjne to tylko 540zł. Da się tą opłatę obejść. Wystarczy zostawić na koncie 15.000 zł a wypłacić resztę. wówczas opłata 540 zł nie jest pobierana. Po 3 latach nie ma tej opłaty.

Po drugie, opłata obsługowa jest pobierana TYLKO GDY W STOSUNKU DO POPRZEDNIEGO MIESIĄCA BYŁ

Zysk faktycznie gwarantowany nie jest :-)  Wszystko zależy od naszej wiedzy lub od tego jaki % wygeneruje nam platforma zarządzana. Gwarancji jednak brak. Pomimo tego jednak coraz więcej ludzi szuka alternatyw  dla zysków z lokat bankowych. I tu UFK są niewątpliwie taką alternatywą. Można również skorzystać z zewnętrznych programów do zarządzania (niezależnych od firmy w której mamy produkt)  by zwiększyć zyski. Masz jednak rację, w banku masz gwarantowany zysku (niskiego ale zawsze), w tego typu produktach jej nie otrzymasz, za to masz potencjał na osiągnięcie lepszych rezultatów. Coś kosztem czegoś.

Są jednak inne produkty z gwarancją zysku ( i w niektórych przypadkach całkiem zadowalającego)- jeśli ktoś nie ma zaufania do UFK i chce mieć gwarancję.  
[usunięto]

Edited by Kris
Część wpisu niezgodna z regulaminem

Cześć ! Chciałbym zainwestować 10k w lokaty , lecz mam kilka wątpliwości ... Chodzi właściwie o stopę inflacji a lokatę , czy nie wyjdę na minus inwestując pieniądze w lokatę 1,95% w skali roku ?

lolek2161 - Inflacja według GUS za miesiąc grudzień 2014 wyniosła -1% rok do roku (minus, czyli deflacja), 

http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-w-grudniu-2014-r-,2,33.html

ale co ta statystyka oznacza dla Ciebie? W sumie niewiele, bo każdy powinien obliczać swoją osobistą inflację, a nie patrzeć na średnią krajową.

Dla Ciebie może to być 0% albo dodatnia liczba jeżeli produkty, które kupujesz drożeją np. alkohol, papierosy, obiady w restauracjach, prąd itp.

Źeby taką inflację sobie obliczyć musiałbyś porównywać cenę swoich produktów, które kupujesz co miesiąc.

To że w danych GUS pisze, że tanieje żywność nie oznacza, że akurat Twoja ulubiona kiełbasa staniała : )

Po za tym lokata na 1,95% to bardzo słaba oferta.

Jak chcesz to mogę Ci podać kilka lepszych lokat (wyżej oprocentowanych 4-5%) na kwotę 10.000 zł.

Edited by GiGa

GiGa

A możesz podać jakieś ciekawe propozycje na 4-5%, najlepiej w na dłuższy okres czasu?

Obecne oferty na 4% dotyczą zwykle okresu na 3 miesiące i raczej można skorzystać tylko raz z takiej oferty (np. BGŹOptima).

no ale 1.95% to naprawde mało zobacz na najlepszelokaty.pl zresztą na koncie oszczednościowym w ing masz 3% i dostep do kasy od prawie zaraz

W dzisiejszych czasach, niestety prawie cały zysk z lokaty jest zżerany przez inflacje i podatki.