Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

rejter

Hale magazynowe - inwestycja

Recommended Posts

Co sądzicie o takiej formie inwestycji?

Obserwuję od dawna wyceny w bazie Jartomu i wygląda na to, że nadszedł ten moment, kiedy warto zainwestować.

Jak oceniacie aktualną sytuację rynkową?

Jeśli magazyny to tylko w parkach biznesowych. A one zazwyczaj mają swoich zarządców, którzy zaoferują Ci najem, nie sprzedaż... Poza tym to dość kosztowna inwestycja wymagająca sporego nakładu kapitałowego.

Inna sprawa że sensowne są tylko magazyny w pobliżu dużych miast lub przy głównych drogach tranzytowych, np skrzyżowaniu A2 z A1 albo wzdłuż A4. Pomysł godny uwagi, ponieważ kolejne miasta będą ograniczać ruch dużych aut w swoim obrębie, jednak jak wspomniałem - duża kapitałochłonność w krótkim terminie oraz konieczność wyboru odpowiedniej lokalizacji czyni tą inwestycję dość słabo rentowną w początkowym okresie funkcjonowania...

To jest zdecydowanie najlepsza i można powiedzieć najpewniejsza forma inwestycji - inwestycja w nieruchomość. 

Jeśli już kupować nieruchomość to najlepiej aby był to obiekt przemysłowy (działka + magazyn + powierzchnie biurowe). 

Próg inwestycji jest bardzo wysoki (minimum 500 tys. złoty) ale za to koszt najmu takiego obiektu nie jest mały. 

Jeśli znajdziemy dobrą ofertę, to zdarza się, że kwota najmu pokrywa ratę kredytu bankowego.

500 tysięcy to zbyt mało na taką inwestycję. Hale w bazie Jartomu, np. pod Warszawą, to np. 3 miliony i piszę tutaj o korzystniejszych wycenach, ale mając taki kapitał - na pewno warto.

ważna jest lokalizacja, mój znajomy miał magazyn i ciężko było mu go wynająć bo nie był on przy drodze krajowej, a tylko wojewódzkiej,

wg mnie duża firma to sobie sama wybuduje magazyn, ja bym nastawił się na małe firmy,

Masz duży magazyn to dzielisz go na parki magazynowe, sprzedajesz mniejszym klientom.

Wybuduje? Pamiętaj, że nawet duża firma w kryzysie nie ma od tak sobie kilku milionów do wydania na budowę (to taka minimalna suma)

500 tysięcy to zbyt mało na taką inwestycję. Hale w bazie Jartomu, np. pod Warszawą, to np. 3 miliony i piszę tutaj o korzystniejszych wycenach, ale mając taki kapitał - na pewno warto.

Uwierz mi, że można znaleźć obiekty przemysłowe (magazyn + budynek biurowy, mała działka) w bardzo dobrym miejscu (pobliże stref ekonomicznych, lotniska itd.) w cenach do miliona złotych.

Edited by Ernest

Napisałem w pobliżu strefy ekonomicznej, a nie w strefie ekonomicznej. To jest gigantyczna różnica.

PS Piszę z właśnego doświadczenia ;)

Edited by Ernest

Przejmowaliście magazyn przy strefie? Na jakich warunkach? Bo sumie 500 tysięcy to może kosztować mieszkanie w średniej wielkości mieście.

Bez parku biznesowego ja bym nie inwestował. Teraz jest szansa, że rynek lekko się rozrusza, więc moment wydawałby się dobry....

No moment jest najlepszy - widziałem, że z bazy Jartomu znikały hale w kilka dni po pojawieniu się ofert.

Nie sądzę, żeby ktoś takie decyzje podejmował pochopnie - dla kupującego sytuacja na rynku jest idealna.

Nieruchomości magazynowe faktycznie mają teraz dobre wyceny, ale wydaje mi się, że większe inwestycje mogą się pojawić dopiero po nowym roku - kiedy firmy będą miały nowe budżety. Na razie nie spodziewałbym się zmian. Prawda jest taka, że na nieruchomościach stracić się nie da, ale najpierw trzeba zainwestować. A skoro można przejmować nawet nieruchomości w strefach ekonomicznych, to nic jak tylko korzystać...

tak jakjuż pisali poprzednicy, też uważam że lepiej jest znaleźć magazyn w strefie ekonomicznej lub kupić własny, ale nie murowany tylko namiotowy. Te ostatnie rozwiązanie jest coraz częściej stosowane przez właścicieli ze względu na nie bardzo duże nakłady finansowe. Takie rozwiązanie można spotkać w firmie Das Company.

Jeśli chodzi o ten hale namiotowe, to są one najlepsze do firm produkcyjnych, czyli do tych które trzymają swoje materiały do produkcji i szybko je wykorzystują. Taki namiot nie jest do wysokiego składowania, co również ogranicza możliwości. 

Zauważyłem ostatnio, że sporo osób zainteresowało się taką formą inwestycji, jak magazyny. Ale nie mam zamiary to wchodzić, zwłaszcza jak widzę często wielkie hale, które nie mają po prostu klientów i są przerabiane na całkiem inne budynki użytkowe.

zapraszam na naszą stronę gdzie znajdziecie duże promocje na namioty magazynowe. Ze względu na świerzą dostawę mamy dla Was wyjątkowo okazyjne ceny!

[usunięto]

Edited by Kris
Zadanie domowe: napiszę 100 razy wyrazy: świeżego, świeży, świeżą, świeże, świeżych...

Kris, dzięki za cenną poradę z zadaniem domowym! Jakoś tak wyszło że się źle napisało. Jak mogłam taki błąd popełnić? Nie wiem.

Ludzie, piszemy o inwestycjach w hale magazynowe, a nie o namiotach.

Proszę o porządek w temacie - jedno nijak ma się do drugiego ;-)

Czy ktoś w ciągu ostatniego roku zainwestować w nieruchomość?

A jak oceniacie aktualnie rentowność takich inwestycji? Szczególnie interesują mnie biurowce ;-)

Najnowszy raport JARTOM widzieli? Zgadzają się z przewidywaniami? Czy ze względu na potecjał rosnących cen uważacie, że warto zainwestować w ten temat właśnie teraz?

Wtrace sie do tego dzialu, mimo ze siedze glownie w revenue share.
Razem z rodzicami wynajmujemy wlasnie hale-ktore mialy sluzyc naszemu nie doszlemu biznesowi. Wynajmujemy ok 8 lat- pieniadze sa.
Ważne jest aby hala byla w dobrym miejscu-  np przy drodze wojewodzkiej- nie musi byc blisko miasta. Potencjalny klient zwraca uwage  na kilka spraw- przedewszystkim dojazd- prosty dla jego klientow oraz mozliwosc dojazdu, wjazdu,  oraz rozladunku ciezarowek a takze sama budowa i udogodnienia(ocieplenie, ogrzewanie, jakies pomieszczenie biurowe, dobrze wyposazona lazienka oraz udogodnienia dla pracownikow), bezpieczenstwo(ogrodzenie, alarmy itp)
Z wlasnego doswiadczenia powiem ze najwieksze wziecie maja srednie hale 200-450m2.
Ważna sprawa jest zwrocenie uwagi komu sie wynajmuje.
Gdy hala miesci sie w poblizu osiedla, domow a nasz klient urzadzi sobie jakis cuchnacy na cala okolice interes to wkrotce bedziemy miec problemy.
Gdy nasz klient urzadzi sobie dzialanosc w tej hali ktora bedzie mocno oddzialowywac na stan naszego budynku to predzej czy pozniej bedziemy musieli poswiecic troche pieniedzy i czasu na remont- mimo ze wczesniej w umowie zawarlismy wyraznie podpunkt ze budynek ma byc zachowany w odpowiednim stanie ale pewnych spraw sie nei przeskoczy i bedzie trzebalo zawsze cos dolozyc. Czy tez co kilka lat odmalowac dach,  umyc kostke, ogrodzenie odmalowac- wiadomo :)
Ogolnie pieniadze sa bardzo dobre, sam przymierzam sie do budowy juz wylacznie wlasnej hali pod wynajem. Duzo zapewne zaoszczedze bo wiekszosc rzeczy bede robil sam albo zaprzyjazniona firma.
Co do interesu to tak jak wspomnialem lokalizacja przy dobrej drodze oraz odpowiednie dobieranie wynajemcow.

Edited by Ericsson100

Wszystko co piszesz jest prawdą, tylko to jest temat inwestycyjny wyłącznie dla poważnego inwestora, nie dla kogoś przypadkowego. I kolejna kwestia - wymaga to sporego doświadczenia.