Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

rejter

Grunty - skąd ta cena?

Recommended Posts

A zauważyłeś, że jest to działka rolna, a nie budowlana ?

nie ma za wielu konkretów. Jaka klasa ziemi, jesli wyzsza od 4 to trzeba odrolnic a to moze nie być za proste, trzebaby MPZP zobaczyc w gminie. czy taki jest wogole.

typowo rolna ziemia chodzi w PL średnio po 2,5zł wiec ta jest 4 razy droższa :) wiec ktos wymyslił sobie ze mozna na niej cos zbudować.

Edited by marcino1984

Tak zauważyłem, że jest rolna. Poważnie ziemię rolną można kupować za takie grosze? 2 zł za metr?

Jaki jest koszt przekształcenia działki na budowlaną? Tak mniej więcej?

Koszt nie jest duzy, kwestia mozliwosci. Najpierw wystap o WZ do gminy i sprawdz taka mozliwosc. Jak jest MPZP to nic nie zrobisz do czasu nowej uchwaly, a ta nie musi byc korzystna dla Twoich gruntow rolnych.

Rozumiem - dzięki za konkretne informacje. Spróbuję uzyskać te informacje - za jakiś czas się odezwę i napiszę co z tego wyniknęło.

Mam nadzieję, że uda się całą transakcję dobić do końca - zależy mi na dobrej inwestycji.

To można zakupić taką działkę i zostać rolnikiem i zapisać się do KRUSu.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

http://www.apartinfo.com.pl - apartamentowce

Edited by pasta

Jeżeli w okolicy jest zabudowa, lub fabryki to jest spora szansa, że gmina lub UM przychylnie spojrzy na wniosek o przekształcenie gruntu. Musisz jednak pamiętać, że posiedzenia odnośnie zagospodarowania przestrzennego są co kilka lat, więc jest to z całą pewnością inwestycja długoterminowa. Niektórzy jednak uważają, że jest tylko kwestią czasu, aż Twoja działka rolnicza zmieni się w budowlaną, a to znaczy dla Ciebie duży zysk. Powodzenia

W mojej okolicy również znalazłem kawałek ziemi po 10zł/m2. Jest to działka budowlana  dostępem do drogi. Jedyny minus to że musisz kupić całość czyli 10 000 m2 od razu, ale łątwo liczać można to podzielić na 10 działek.

Ciekawy przegląd artykułów na temat aktualnej sytuacji inwestowania w grunty, ale i w nieruchomości (w tym opis magicznej inwestycji w Czerwoną Torebkę) przedstawiono w artykule [spam]

Edited by pepperoniss

Cena działki zależy przede wszystkim od klasy gruntu, przeznaczenia i otoczenia.

Jeśli chodzi od odrolnienie działki to nie takie numery u nas w kraju przechodziły. Ogółem grunty rolne mają podobno iść do góry. Zobacz ceny ziemi klasy pierwszej to się za głowę złapiesz.

A nie można kupić tej działki jako siedliskowa.Gmina powinna mieć taką możliwość.Inna sprawa trzeba w gminie sprawdzić wszystko dokładnie bo może to być działka-grunt strikto zalewowy gdzie nigdy nie dostaniesz pozwolenia na budowę.Często tak bywa że jest fajny grunt z droga dojazdową a w planach gminy akurat z tej strony nie ma przeznaczania na siedlisko.Znajomy ma takiego sąsiada co chce opylić takowy wynalazek gdzie z d....y strony można się budować a tam gdzie droga asfaltowa nie.Tak są porobione w urzędach plany przestrzenne a ich zmiana wiąże się z dużymi kosztami i mało kto odrolni taki skwer chyba że to jest np 10 ha i będzie duże zainteresowanie właścicieli no i jeszcze z ich strony sponsoring.Takie procedury to nie kwestia tylko zgody gminy to zgoda dużo wyżej sięgająca i trza się sporo napocić by takie tylko pozwolenie dostać na zmianę zagospodarowania przestrzennego w danej gminie.Burmistrz czy wójt prawie mało ma do gadania jedynie moze se słać podania jak my do gminy w swoich prywatnych widzi misie.

A jeśli ktoś miał działkę rolną i się chwali ze ją przekształcił na budowlana i się chwali że to sam załatwił i posmarował to jest w ciemie bity.Jak Gmina ma plan przestrzenny który na kilkanaście lat został zrobiony do przodu i daje takie możliwości zmiany zagospodarowania  to taki  Kowalski o tym się nigdy się nie dowie a wyda jeszcze za darmo kasę urzędasowi.

Dlatego często tak bywa że w danym roku Burmistrz Wójt śle pisma po wsiach względem których ma plany z prośba o zgodę na zmianę warunków zagospodarowania ziemi.Jedni się zgadzają inni nie i w takim roku dokonuje zmian.Taka zmiana jest robiona na kilka kilkanaście lat w zależności od finansów gminy i nie można tego robić kiedy nam się chce.

Mozliwosc i warunki zalozenia siedliska sa okreslone w MPZP. A jesli nie to trzeba wystapic o WZ.

Czesto warunkiem zalozenia siedliska jest posiadanie dzialki rolnej o wielkosci obszarowej przecietnej dla danej gminy.

Ja widzialem jednak inny ciekawy numer, budowa domu na dzialce rolnej jako budynku gospodarczego, a potem przeksztalcenie :)

W mojej okolicy również znalazłem kawałek ziemi po 10zł/m2. Jest to działka budowlana  dostępem do drogi. Jedyny minus to że musisz kupić całość czyli 10 000 m2 od razu, ale łątwo liczać można to podzielić na 10 działek.

No nie koniecznie mozna tak latwo podzielic na 10. Poniewaz nie kazdy grunt mozna podzielic.  Jesli to jest np siedlisko to takiej mozliwosci juz nie ma. A nawet jesli to podzielisz to bedziesz mogl postawic tylko jedna nieruchomosc. Trzeba dowiadywac sie indywidualnie w urzedzie gminy, miasta.

Zanosi się, że szaleństwo zakupowe będzie panowało do końca roku, a później powinien w koncu zadejść boom. Gdybym tylko miał większy kapitał, to moja firma zrealizowałaby kolejne inwestycje, ale jak na razie, tych środków może zabraknąć.

dokładnie nie każdy grunt można podzielić, bo musisz wiedzieć że do każdej działki musi byc prowadzaca do niej droga, bo inaczej nici z działki budowlanej, zresztą cała dokumentacja, podpisy, pozwolenia, pieczatki, zezwolenia to na prawdę bardzo dużo czasu, wszak urzednikom się przecież nie spieszy :)

Obserwuję ceny nieruchomości gruntowych... Czy możecie mi wyjaśnić z czego wynika cena tej nieruchomości?

http://ofertygruntow.pl/ogloszenie/11836/Dzialka-21500-m2-w-Gora-Kalwaria

10 zł za metr. Jak to możliwe?

cena jest podejrzana ja bym  poszła do Urzędu Gminy i zajrzała do Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego może tam coś znajdziesz - mapa + tekst. Radziłabym również zajrzeć do Ekofizjografii  która jest materiałem " wyjściowym" do studium a potem jeszcze w geodezji Starostwa Powiatowego obejrzała wypis i wyrys z rejestru - myślę , że to wystarczy , żeby mieć pełny pogląd. 

spróbuj skontaktować się z właścicielem i zapytać :)

Grunty idą z tendencją w dół tylko nadal Ci co by chcieli by było inaczej cały czas trzymają kurs na statku tylko że to kurs do donikąd.

Bezrobocie,trudności z pozyskiwaniem pożyczek,deweloperka w naszym kraju pada na kolana,i wiele innych czynników.

Ceny już o 10-20% niższe jednak nikt się nie hwapi do kupna po prostu brak zainteresowania.Za 2,5 zł m2 to chyba cena z przed 5-10 lat temu za ziemię rolną bo dziś chodzi ok.7 zł. 

cena gruntów jest związana z ich podażą, niestety grunty się kończą bo to nie guma ,więc ich cena będzie rosnąć czy by była hossa czy bessa

Grunty w dół ceny mieszkań w górę. Jeśli porównamy obecne ceny z zestawem innych państw to i tak wyjdzie, że Polska ziemia jest dla bogaczy.

Przeciętna działka 1000 m2 to koszt 100.000 zł a gdzie reszta heh.

Przeciętna rodzina +2dzieci przy czym oboje pracują i mają po 1500 zł to za 25 lat se kupią działkę gołe pole w małym mieście a reszta :wacko:

Chyba jak przejdą na emeryturę 75 lat to może sklicą jeszcze mury domu bez przykrycia dachu.

A będzie jeszce drożej ! Już niedługo mija okres ochronny i ziemię zaczną kupować europejczycy z zachodu.

Z mojego doświadczenia warto posiadać ziemie tanią ponieważ można ją dzierżawić chłopowi i co rok , rok w rok brać unijne za 5hektarów jest to 1000$ rocznie