Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

Damian

Najlepsza lokata lub konto oszczednosciowe

Recommended Posts

no OK czyli musiałbym wrzucić na "NOWE ŚRODKI" na 4msc bo nie można na dłużej a póżniej ew. na "STAŁ

ciekawe info slawek

dzięki:))

Ja miałem styczność z lokatą w Skoku Wołomin, zaoferowali mi 6,9% w sumie to się zdecydowałem i jestem zadowolony, Inne banki teraz chyba poszalały bo dają takie niskie oprocentowanie że parodia.

Edited by Kris
Usunięto link

Bo inne banki podlegają pod regulacje KNF i  RPP, a to ta ostatnia decyduje o stopach procentowych co przekłada się na oprocentowanie zarówno lokat, jak i kredytów.

Skok nie jest bankiem więc ma swoje regulacje i swoje zabezpieczenia. Czy one zadziałają w razie problemów? Trudno powiedzieć, bo to będzie tylko dobra wola SKOKów żeby z nich skorzystać. SKOKi nie mają żadnych zabezpieczeń Państwowych więc ryzyko jest większe niż w normalnych bankach. Każdy musi sam sobie ocenić ryzyko i je rozważyć podczas wyboru oferty. Nie mówię, że SKOKi są złe ale patrząc na panujący zachwyt nad ich ofertą, radzę mądrze dokonywać wyborów.

Z tego co się orientuję to Skok podlega pod KNF i dają gwarancję bezpieczństwa. Posiadam lokatę w Skoku Wołomin i jestem zadowolona z ich usług. Każdą swoją decyzję dotyczącą pienidzy konsultuję z doradcą finansowym, który stwierdził że Wołomin ma bardzo korzystną ofertę. Masz rację każdy musi sam ocenić ryzyko i przemyśleć czy warto. Mi za miesiąc kończy się roczna lokata i napiszę czy było warto;)

Podlegają pod KNF,ale jeszcze nie podlegają pod Bankowy Fundusz Gwarancyjny w to jest jakby nie było najważniejsza część zabezpieczenia przed ewentualną utratą środków ,też mnie kusi żeby już tam swoje oszczędnosći ulokować na atrakcyjny % ,ale chyba poczekam do listopada tego roku wtedy mają podlegać pod BFG:)

witam mam 10 tys zl co mi polecacie na to zeby na jakies rok kase zainwestować. jakąs lokate albo ROR? prosze :) doradzcie mi?

jeżeli nie jesteś jeszcze klientem IdeaBanku lub Getin Banku to możesz tam założyć na kwotę 10 tys zł promocyjną "lokatę na dobry początek". Zysk na poziomie 5%. Czas-3 miesiące. Warto skorzystać z tej promocji. Po 3 miesiącach będziesz się martwił co dalej;)

Mi znajomy polecił ostatnio lokaty w SKOK Wołomin (nie w SKOK Stefczyka, tylko tu: http://skok.wolomin.pl). Mówił, że mają wysokie oprocentowanie, w granicach 5,8 - 6,0%, więc to chyba całkiem sporo, jak na panujące obecnie na rynku lokat trendy.

Co do postu powyżej to niebyłbym takim optymistą SKOK-i już zjeżdżają z oprocentowaniem bo mają być objęte BFG i oprocentowanie lokat ostro pójdzie w dół. Obecnie wrzucam środki do SK Bank lokata bez "haczyków" na 6 miesięcy oprocentowanie 4% zmienne. Jednak nie przejmowałbym się tym "zmiennym" oprocentowaniem ponieważ już w dół raczej nie pójdzie bo i z czego?? Rada polityki nie przewiduje dalszych obniżek stóp procentowych także jeśli zaczną je podwyższać to moje lokaty też na tym skorzystają bo mają oprocentowanie "zmienne"

[---]

Spam i offtopic.

Edited by pepperoniss

Środki radzę przeznaczyć na inne inwestycje. Np. w ciągu ostatnich dwóch miesięcy można było zarobić na dolarze około 4%, tak więc całkiem nieźle.

Lokata i konta oszczędnościowe nie dają teraz prawdziwych zysków. Zysk jest fikcyjny - odchodzi inflacja, odchodzi podatek Belki. Szukajcie wszelkich innych sposobów, aby tylko nie lokata. To naprawdę nie jest dobry pomysł, środki po prostu nie będą traciły na wartości.

Złóż wniosek o konto (alicjam.produktyfinansowe.pl/konta-oszczednosciowe.html albo alicjam.produktyfinansowe.pl/lokaty-i-obligacje.html) w wielu bankach i poswiec troche czasu na rozmowy z konsultantami. Spisuj sobie wszystko, wybierz najlepsza oferte i juz. Moze poswiecisz chwilke, ale nic Cie to nie bedzie kosztowalo a mozesz duuuuzo oszczedzic.

Duży % jest w Deutsche Banku ok 8,1%

Specjalnie załozyłem tam konto dla tego ROR

Ale jak ktoś chce oszczedzać długoterminowo to warto pomysleć o inwestycji w złoto fizyczne. Tylko podlkreślam Fizyczne, bo papieorwe złoto jest nic nie warte praktycznie już Amber Gold pokazał czym jest to złoto. Papierek z napisem "jestem złoto " :D

@lifetime mógłbyś przybliżyć tą ofertę? Coś mi się zdaje że to jest powiązane z funduszami lub jakimś ubezpieczeniem.

Co na tą chwile jest najlepsze?

Osobiście polecam lokatę 3-dniową w mBanku 2.9 %

A jak to tak Ernest? z 10 tyś złotych dostaje 300 zł po 3 dniach?

Te 2.9% zapewne w skali roku. Wiec z 10k pln dostajesz 23 pln i minus podatek belki. Od 100k pln po 3dn ok 230pln minus podatek.

Zabrania się cytowania bezpośredniego całego posta poprzedzającego. 

Heh takie małe sprostowanie do tematu lokata 3-dniowa w  banku na  2.9 % (2.35% z podatkiem)oznacza, że zakładasz lokatę na 3 dni o oprocentowaniu rocznym 2,9% czyli ten % trzeba jeszcze odpowiednio podzielić w zależności od oczekiwanego efektu:

dostaniemy na czysto ok (2,35%/ 365)*3= 0,000193 %

Edited by Robertpl

porada jak sprawdzać ofertę banku,

1. upewnij się że jest to lokata, a ni coś połączone z inwestycja itp

2. oprocentowanie zawsze równaj sobie do roku

3. dodatkowe opłaty

4. mały druczek  :)

[---]

Wbrew pozorom 10tys. to nie taka mała suma. 
Ja bym nie nazwał trzymania pieniędzy w banku inwestycją. W banku trzymamy raczej pieniądze na krótkoterminowe wydatki.
A jaki masz cel w tej Twojej "inwestycji", jakieś większe zakupy? :)

Edited by pepperoniss
Nie cytujemy poprzedniego posta.