Jump to content

PARTNER GŁÓWNY:

PARTNERZY
STRATEGICZNI:

AdBlock wykryty!

sketch-logo.png

Funkcjonowanie naszej strony internetowej jest możliwe dzięki wyświetlaniu reklam online naszym czytelnikom. Staramy się, aby nie były one liczne ani przedstawiane w sposób agresywny. 

Prosimy więc o wyłączenie dodatku typu AdBlock dla strony hyipforum.pl :)

Reklama

Damian

Najlepsza lokata lub konto oszczednosciowe

Recommended Posts

Sylwia - jak masz dziecko, to możesz założyć mu PKO junior. Oprocentowanie 4,5% do 2500, a powyżej - 2%, bezpłatne prowadzenie, a kapitalizacja co tydzień.

Obecnie przy tylu możliwościach lokowanie kasy do banku nie jest najlepszym wyjściem. Jest sporo ciekawszych możliwości. Warto się rozejrzeć.

Zabrania się cytowania bezpośredniego całego posta poprzedzającego. 

A konkretniej - w którą stronę patrzeć?

Edited by Robertpl

Pojawił się na horyzoncie Smart Bank oferuje konto oszczędnościowe 4% bez "haczyków".

Chociażby nieruchomości. Wiadomo że zakup tejże to wydatek sporej sumy. Ale jeśli mamy ją np. w ratach po kilkaset zł to już chyba warto to wybrać niż jakiekolwiek lokowanie kasy na lokatę. Mamy np. do dyspozycji działki na Mazurach w ratach po 300 zł. miesięcznie.  Dla wielu to może być alternatywa, przynajmniej w kontekście lokaty dla dziecka czy wnuka. Czas i tak poleci a działkę będziemy mieli już z aktem własności po wpłacie 15% wartości. Przyjdzie czas - sprzedajesz i kasa jest jak znalazł. Ja tak zrobiłem, może już nie dla siebie ale dla córek. Znalazłem też sposób aby za nie praktycznie bezpośrednio nie płacić. Troche więcej zachodu ale warto. W końcu jak to mówią - polak potrafi.  :)

Co sądzicie o lokowaniu swoich funduszy w bezpieczne spółki GPW? Wydaje mi się, że z rocznej dywidendy można wyciągnąć wiecej niż z lokaty.. 

Edited by psyjaro

Chyba lepiej zainwestować w coś co daje tak z 20% rocznie czyli grunty inwestycyjne. Sam się tym zajmuję

Witam,

Chyba najlepszym rozwiązaniem w tym momencie na oszczędności będzie otwarcie konta oszczędnościowego. Ostatnio zakładałam w BGŹ Optima, mają ofertę z oprocentowaniem 3% i proponują korzystne warunki. Polecam porównać sobie oferty w rankingu, ja korzystam najczęściej z tej strony SPAM
Jeśli ma się możliwość "zamrożenia" na jakiś czas gotówki to dobrym sposobem jest wybranie korzystnej lokaty.

Pozdrawiam.

Edited by Robertpl

Przy aktualnym oprocentowaniu lokat, trzymanie tam pieniędzy nie ma sensu.

Na dzień dzisiejszy polecam obligacje korporacyjne, dają nawet 10% w skali roku.

W porównaniu do lokat bankowych mają duże zainteresowanie, zwłaszcza że te z których korzystam tylko do końca lutego będą na 10% potem będzie mniej.

Jest mały minus, trzeba zainwestować min. 20000 zł, no ale na pewno warto.

A tak się składa, że obecnie mamy deflację więc lokata i tak się opłaca.

Nie mówię, że się nie opłaca. Tylko, że nie warto. Bo pieniądze można zainwestować na wiele innych sposobów bardziej opłacalnych, choćby te obligacje.

Ale większość ludzi trzyma pieniądze na lokatach, bo nie ma tej świadomości.

Najlepiej żeby na lokacie jeszcze dużo zarobić bo na takich po 1-2% nic nie uciągnie się :P

Najlepiej żeby na lokacie jeszcze dużo zarobić bo na takich po 1-2% nic nie uciągnie się :P

Bez przesady, teraz mamy deflację, więc i na takich lokatach można zarobić. Ceny spadają, więc trzymając nawet w skarpecie zarabia się. Polecam sprawdzić ranking i porównać oprocentowanie. Najlepsze lokaty dają nawet 5%.

@up 

Tak, trzymając w skarpecie zarabiasz, zakładając że twoje główne wydatki to ropa i gaz. Ceny w sklepach mają dalej normalny, wolny wzrost cen. 

lokata to i owszem, ale znam lepsze. Co do kredytu....
o jakim kredycie myślisz? na hipo? firmowym? czy też gotów? IB jest fajnym bankiem dla firm co "nic nie mają". Natomist jeżeli ktoś ma już jakiś czas firmę to na pewno może uzyskać lepsze warunki niż oferuje IB w każdym wariancie kredytowym (hipo, firm, gotów)

Najlepsza lokata na tą chwilę jest w Deutsche Bank. Na 5% do 10 tys. zł. Konieczne jest otwarcie konta osobistego np. internetowego dBNET. Może być bez karty. Konto bezpłatne. Inną ciekawą opcją jest czysta lokata Expandera "na lato". Trzeba uważać bo mogą wciskać produkty dodatkowe. Lokata na 4,5% na 1 miesiąc. Kwota od 10 tys. zł do 40 tys. zł. Expander jest pośrednikiem.

Co do bezpiecznych lokat. Możemy wykorzystać inne sposoby i też pewne. Mam kontraktowe 36 % rocznie przez 6 lat. I to jest sądzę bardzo dobra lokata. I praktycznie każda osoba może z niej skorzystać.

Nie ma takich lokat, ba nawet nie ma takich obligacji. Amberus podziel sie info bo znowu wyjdzie cos w stylu wiem ale nie powiem.

Dedutsche Bank ma konto oszczędnościowe na które można wpłacać i wypłacać, jak ostatnio sprawdzałem to 2% było. Całkiem fajna opcja